Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/37

Här är alla nyheter från världens största spelmässa

Just nu pågår världens största tv- och datorspelsmässa i Los Angeles och hundratals nya spel visas upp. Från "Fifa 18" och "Star Wars: Battlefront 2" till Xbox One X och "Mario + Rabbids". En rad av de största nyheterna är också från Sverige. – Vi är väldigt duktiga internationellt. Tittar vi på rena siffror är Sverige ett av de mest lyckade länderna per capita när det kommer till spelutveckling, säger Johanna Nylander på Datorspelsbranschen.

I dagarna pågår världens största tv- och datorspelsmässa i i Los Angeles. E3 har sedan starten 1995 växt till att bli en av spelbranschens årligen största händelser, och hundratals utvecklare slåss varje år om att få visa upp sina nya projekt. 

I år pågår mässan mellan 13 och 15 juni, och i vanlig ordning visar de största utgivarna ut sina framtida spel kvällarna och nätterna innan.

Från "Minecraft" till "Star Wars"

Av de spel som visats upp under dagarna är en uppsjö av dem från Sverige. Bland annat hittar vi actionpackade "Star Wars Battlefront 2" från Stockholmsstudion Dice, bilspelet "Need for Speed Payback" från Göteborgsutvecklarna Ghost Games och "A Way Out" från filmregissören Josef Fares och Hazelight Studios. 

– Vi är väldigt duktiga internationellt. Tittar vi på rena siffror är Sverige ett av de mest lyckade länderna per capita när det kommer till spelutveckling. Vi gör allt från små titlar till stora spel och jobbar med många kända varumärken, säger Johanna Nylander, ansvarig för samhällsfrågor på Datorspelsbranschen. 

LÄS MER: Nostalgilistan: Spelen vi minns

Även världssuccén "Minecraft" dök på söndagskvällen upp på scenen med en ny uppdatering. Spelet, som ursprungligen utvecklades av svenska Markus "Notch" Perssons företag Mojang och för tre år sedan såldes till amerikanska Microsoft för den enorma summan 2, 5 miljarder dollar är i dag ett av världens bäst sålda spel genom tiderna.

– Vi i Sverige har nu haft ett visst försprång ett tag på marknaden. När Mojang kom igång med "Minecraft" släppte det för oss på många sätt. Här kom en man som satt i källaren och gjorde spel själv och lyckades, då blir det lätt att tro på sig själv, säger Brjánn “Putte” Sigurgeirsson, VD på Göteborgsstudion Image & Form som just nu arbetar på uppföljaren till sitt hyllade indiespel "Steamworld Dig". 

Spelat sedan 70-talet

Varför just Sverige lyckats etablera sig så starkt i spelbranschen menar Johanna Nylander beror på ett flertal anledningar.

– Vi har utvecklare runt om i hela landet med en bra företagskultur och flera bra spelutvecklingsutbildningar. Kombinera det med att vi har hög antal människor med tillgång till datorer och många som växt upp med spel. Vi är både kreativa och kan teknik, helt enkelt, säger Johanna Nylander. 

LÄS MER: One X tar upp kampen mot PS4 och Switch

– Ribban ligger just nu så högt i Sverige att utvecklare fattar att man inte kan släppa skräpspel. Vi har spelat spel sedan 70-talet och sett att det går att göra spel på alla teman, oavsett hur stora eller små de är. Därför har vi fått en sån bredd på marknaden och att så många bra spel kommer från Sverige, säger Brjánn “Putte” Sigurgeirsson.

Klicka dig igenom bildspelet här ovan för att en uppsjö av de största spelen som visats upp på årets E3.