Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Spekulationer inför sista Skam-avsnittet

Norska succéserien Skam har skrivit tv-historia. På tisdag sänds det sista avsnittet i SVT, och flera kortfilmer kittlar nyfikenheten inför det stora serieavslutet.

Den nyskapande och prisade norska tv-serien Skam, av Julie Andem, har skrivit tv-historia och blev snabbt en enorm och interaktiv tittarsuccé. 10 juni stod det klart att serien också får en amerikansk re-make: Shame.  

Originalserien kretsar kring en grupp elever på Hartvig Nissens gymnasium i Oslo, och de fyra säsongerna är uppbyggda kring varsin huvudperson: Eva, Noora, Isak och Sana.

LÄS MER: "Skam"-stjärna på hemligt besök i Göteborg

På seriens hemsida skam.p3.no postas kontinuerligt nya klipp och uppdateringar inför kommande avsnitt. Fem kortfilmer ligger nu ute och kittlar nyfikenheten bland Skam-fansen inför finalavsnittet i SVT tisdagen 27 juni.

Hur ska det gå för Sana, Yousef och deras vänner? Hur knyter serieskaparna ihop säcken?

Det får vi se inför finalen:

Vi får se fem minuter korta avsnitt med Vilde, Penetrator Chris, Jonas, Chris och Even. Bland annat får Vilde ett oväntat besök, som ger oss en glimt av hennes tuffa hemförhållanden. Penetrator Chris vaknar i en oväntad säng och avslöjar sina drömmar, Jonas har blivit superkär, Chris besöker gymnasiets minst sagt originella skolläkare för att få ett råd. I sista kortfilmen lugnar Even pojkvännen Isak efter ett homofobiskt nålstick.

LÄS MER: Karaktärer från film och tv som vi snott stilen av

NRK:s redaktionschef Håkon Moslet sa inför säsong fyra angående huvudpersonen Sana:

– Hon är en stark karaktär, kanske seriens mest fascinerande. Hon har ett ben i norsk kultur och ett ben i muslimsk kultur. Sana har sin tro samtidigt som hon har vänner som är upptagna av killar och fest.

Det är på tiden att en muslimsk tjej spelar en så stark rollfigur, menar han.

LÄS MER: Hon fick hälsning från Skam-gänget

Den fjärde säsongen blir sista seriens sista.

I den amerikanska version av Skam kommer samtliga originalseriens rollfigurer att återskapas. För regin svarar Simon Fuller den forne Spice Girls-managern som också producerat American Idol. Exekutiv producent är svenske Per Blankens och inspelningen beräknas påbörjas senare i år. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.