Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Spektakulära bilder och toner av Britten

Veckan som kommer.

Måndag: Ett mästerverk berättar

Detta är en fascinerande serie från BBC som presenterar klassisk konst. I kväll är det Rogier van der Weydens Korsnedtagningen som hänger i Pradomuseet i Madrid. Kunskapskanalen, kl 22.45.

Tisdag: Tyngdkraft

Gravitationen bestämmer hela din existens, också om du råkar befinna dig i rymden. Är du rädd för att flyga men imponerades av Stanley Kubricks 2001 – en rymdäventyr. Då kanske Alfonso Cuaróns Gravity är din film. Går på Biopalatset och Bergakungen.

Onsdag: Fantasins djur

Hasselbladpristagaren Joan Fontcuberta visar sina spektakulära bilder som blandar natur och fiktion. En låtsasvetenskaplig resa med tidigare osedda varelser. Denna kväll är Hasselblad Center öppet till kl 21.00.

Torsdag: Litteraturhuset

Litteraturhuset i Göteborg har öppnat med ett späckat program från franska romaner till ung svensk litteratur. I kväll kortprosaisten Peter Nilsson och serieberättarna Marcus Ivarsson och Hanna Gustavsson. Adress: Lagerhuset på Heurlins plats, kl 18.00.

Fredag: Britten för freden

Göteborgssymfonikerna med Kent Nagano som dirigent ger Benjamin Brittens War Requiem som uppfördes första gången 1963. Julianna di Giacomo som sopran och stor kör. Konserthuset 18.00.

Lördag: Den blå tvålen

Sara Danius är en litteraturvetare med särskilt öga för realismen i romanen. Hon skriver alltid tankeväckande och ofta briljant. Hög spänning och stor konkretion. Hennes nya bok De blå tvålen är en resa genom 1800-talets romanlitteratur. ABFs Litteraturscen, Restaurang Trappan, kl 10.00.

Söndag:

Veckan slutar med konstvandring som i själva verket är en filmstund. Konstmuseet visar tre filmer av den svensk-rumänske konstnären Stefan Constantinescu som skildrar hur vardagen förlorar sin alldaglighet. I Sex stora fiskar handlar det om en gåva som ligger levande och kippar i frysfacket. Ät sedan söndagmiddag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.