Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Souleyman på plats i Göteborg

Den syriske artisten Omar Souleyman fick till slut komma in i Sverige. Efter ett besök på svenska konsulatet i Istanbul beviljades han visum för att spela på Way Out West på torsdagen.

Syriske Omar Souleyman skulle förra helgen ha spelat på festivalen Stockholm Music & Arts. Men svenska konsulatet i Istanbul i Turkiet avslog hans visumansökan eftersom att de misstänkte att han skulle vilja stanna kvar i landet. Då bjöds han i stället in till Göteborgsfestivalen Way Out West. Efter ett besök på konsulatet och påtryckningar från festivalen fick han i sista sekund sin ansökan beviljad.

-Jag blev påverkad av beskedet att min ansökan inte godkänts, jag ville komma hit för att vara en del av festivalen. Anledningen till att visumet nekades är fortfarande ett frågetecken för mig, säger Omar Souleyman via sin tolk när TT Spektra träffar honom på Way Out West.

Har turnerat i Europa förut

Omar Souleyman tror däremot inte att han nekades visum på grund av svenska myndigheters rädsla för att han skulle stanna kvar i landet.

-Jag har besökt i princip alla länder i Europa, tanken på att jag skulle vilja stanna kvar är egendomlig, säger han och fortsätter: -Det finns olika grupperingar i Syrien, trots det är jag allmänt omtyckt i landet och känner inget hot mot mig själv eller min familj.

Eftersom att han själv fortfarande inte fått reda på den exakta anledningen till varför han nekades visum första gången vill han inte uttala sig om hur incidenten påverkat hans uppfattning av Sverige.

-Min bild av Sverige kan säkerställas när jag vet varför jag nekades visum första gången, just nu har jag ingen riktig bild av situationen.

Sjunger på arabiska och kurdiska

Omar Souleyman sjunger på arabiska och kurdiska, han är en stor stjärna i arabvärlden och har senare år även haft framgångar i USA och Europa. Han spelar traditionell arabisk dansmusik, dabke, med snabba beats.

-Jag tilltalar många i min hemregion, men även i Turkiet och Irak. Den breda publiken gjorde att jag fick mitt genomslag i Europa, säger han och förklarar att trots att människor inte förstår vad han sjunger så lockas de av rytmen. -Jag önskar att publiken kunde förstå texten också, de innehåller väldigt lena ord och ett budskap om kärlek, om att leva i samråd och harmoni med varandra. Skulle folk förstå texten skulle de leva sig in i musiken ännu mer.

Påverkar inte spelningen

På torsdagskvällen står han på Linné-scenen på Way Out West, och så fort problemet med visum hade löst sig fokuserade han på spelningen.

-Det kommer inte att påverka showen. Jag önskar att jag får komma tillbaka, och att det ska vara lättare för även andra arabiska konstnärer att få visum, säger han.

När Souleyman intog scenen tidigt på torsdagskvällen lyste han av självsäkerhet. Uppfodrande snärtade han med händerna och klappade händerna för att få igång publiken, som inte svarade med ren danseufori men åtminstone ett taktfast stampade.