Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommarplågor under 25 år

Den är både älskad och hatad. Etsar sig fast i huvudet vare sig du vill det eller inte. Nu har författarna Anders Rayner och Henrik Jönsson skrivit en bok om sommarplågorna.

I boken "Sommarplågor: låtar och fenomen från 80-, 90- och 00-talet som vi älskar att hata och hatar att älska" går författarna Anders Rayner och Henrik Jönsson igenom det typiska fenomenet.

De går igenom 25 års sommarplågor och kommer fram till dess vinnande formel.

- En del är att arbeta med exotiska instrument, att introducera en refräng som alla kan mumla men ingen kan sjunga, säger Henrik Jönsson. Det är därför "hamsi hamsi... eh Macarena" funkar så bra, säger Henrik Jönsson.

- Sen en rejäl dos sexuella undertoner, fyller Anders Rayner i och listar bland annat Eric Amarillo: "Om sanningen ska fram (vill du ligga med mig då)" och Frida Muranius "Dunka mig gul och blå".

Skildrar samtid

Sommarplågor skildrar ofta vår samtid och är starkt förknippad med minnen. Författarna ser även kopplingar till samhällsfenomen.

- När "Barbie girl", som kom 1997, regerade listorna med Aqua såg vi att alkoläsken, den som var väldigt söt och hade knallgula färger, var den som sålde bäst på Systembolaget och i barerna. Kanske beror det på att det inte går att dricka en stor stark till Aqua.

TT: Vilken är den ultimata sommarplågan?

- Jag säger att det är "Macarena", säger Henrik Jönsson.

- Jag gillar "Mambo number 5" med Lou Bega. Däremellan har vi "Bailando" med Paradisio.

TT: Varför är "Macarena" bäst?

- Det är inte nödvändigtvis den allra mest intressanta låten, men jag älskar den därför att den definierade hela sin genre. Ska man tänka sig en arketypisk modell för sommarplågan då är det "Macarena".

Författarna är överens om vilken låt som blir årets sommarplåga.

- "Schmackeboom" med Le Tac, säger Anders Rayner och Henrik Jönsson i kör. Den har allt.