Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Sommarens bästa streamade tv-serier

Allsång och kunglig födelsedag i all ära. Sommaren är perfekt för att plöja streamade tv-serier. Här är några tips.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

GLOW
Alison Brie (Mad men) spelar en arbetslös skådespelare som ger sig in i den kvinnliga wrestlingvärlden. Bakom Netflix nya satsning ligger några av hjärnorna bakom Orange is the new black. Förvänta er massor med spandex och hårspray i bästa 80-talsstil.
Netflix, 23 juni läggs hela första säsongen ut.

FÖRSTA DEJTEN: ENGLAND
Det finns otroligt många dumma dejtingprogram. Första dejten är i all enkelhet bättre än det mesta i realitygenren. Upplägget: Folk paras ihop för en blinddejt och vi får smygkolla. Det är förväntningar, nervositet och ibland säger det faktiskt "klick". SVT jobbar på en svensk version.
SVT Play, nytt avsnitt varje måndag.

FIVE CAME BACK
Dokumentärserie i tre delar. Tunga nutida regissörer berättar om fem legendariska filmskapare som gjorde propagandafilmer för USA under andra världskriget. Dessutom har Netflix flera av de krigsdokumentärer som tas upp i filmen. Och Meryl Streep är berättarröst!
Netflix, alla avsnitt finns.

FOLLOW THE MONEY
"Så bra att jag timmarna efter varje avsnitt tänker på danska" säger en av mina kollegor, som blivit helt biten av denna lite udda och beroendeframkallande danska ekokrim-serie. SVT sänder sista delen av säsong två i kväll, vilket betyder att hela härligheten finns att sträckkolla.
SVT Play, hela säsong två finns från måndag 12 juni.

NSU - HATETS UNDERJORD
Tysk dramaserie i tre delar, som har kallats en "German History X" och är baserad på verkliga händelser. Beate, Uwe och Böhni växer upp i det återförenade Tyskland, radikaliseras och bildar den våldsamma nynazistiska terrorcellen NSU, som begår mord på nio invandrare. Blytungt.
SVT Play, nytt avsnitt varje fredag. Två delar finns ute.

O.J. SIMPSON: MADE IN AMERICA
Mästerlig dokumentärserie i fem delar. Handlar om så mycket mer än ett av världens mest kända mordfall. Serien är också ett porträtt av det amerikanska samhället; rasmotsättningarna, kändiskulturen, rättsmaskineriet och mediedrevet. Fick en välförtjänt Oscarstatyett tidigare i år.
SVT Play. Ligger bara ute i två dagar till, men repriseras med start 9 juli.

INSECURE
Passa på att upptäcka denna lilla pärla till serie inför den andra säsongen. Serien är skapad av Issa Rae, som också spelar huvudrollen. Vännerna Issa och Molly ska fylla 30, livskrisar och försöker balansera yrkesliv och privatliv i Los Angeles. Träffsäkert med bitande humor.
HBO Nordic, premiär för säsong två 24 juli. Hela första säsongen finns.

ORANGE IS THE NEW BLACK
Den nya säsongen av Netflix presidentdrama House of cards är något av en besvikelse, men kanalens andra stora succé OITNB brakar på med oförminskad humoristisk schvung. Nu finns hela fem härliga säsonger att plöja i sommar. Bara att kasta sig in i kvinnofängelsets värld.
Netflix, femte säsongen lades ut 9 juni.