Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/35

Sommaren kom med allsången

Värme, glädje och massor av lättrallade låtar var melodin när Lotta på Liseberg drog igång för säsongen.

– Är det någon här som är orolig för att jag ska gå av på mitten? frågar Lotta Engberg publiken inför starten.

Det var såklart ingen större fara med allsångsledarens rygg, trots att hon för någon vecka sedan ramlade illa och eventuellt fick en spricka i ett revben, något som har hämmat henne under förberedelserna inför programmet.

- Men nu är det ingen fara med mig. Åh, vad jag har längtat efter det här! Det blir ingen sommar förrän allsången har börjat, säger Lotta Engberg och drar igång festen.

LÄS MER: Det blir en supervecka för allsången

Allsångspremiär brukar ofta innebära strilande regn och snålblåst, men årets Lotta på Liseberg fick en brakstart med lätta skyar och milda vindar. Publiken strömmade till och det var helt fullsatt på sittplats framför Lisebergs stora scen.

Utmanar publiken – med okända toner

Inledningen blev ett pärlband av publikfavoriter, med Vi sätter färg på Liseberg, följd av Djinghis Khan med gästartisten Christer Sjögren och så Björn Skifs gamla rökare Michelangelo på det.

Lotta Engberg är inte den som utmanar sin publiks öron med okända toner. Det traditionella allsångsgreppet gör att hon snabbt får med alla framför scenen på noterna. Hon flörtar frisikt och drar halvfräcka skämt.

LÄS OCKSÅ: Lotta Engberg i vandringsolycka

– Vilket praktexemplar till karl du är! Du kunde inte knäppa med fingrarna och sjunga samtidigt, säger Lotta Engberg illmarigt till en man i publiken och får ett lyckligt leende tillbaka.

Melodifestivalen och Idol är välrepresenterad i årets Lotta på Liseberg. I premiären uppträdde både Jon Henrik Fjällgren & Aninia och Idolvinnaren Liam "Liamoo" Cacatian Thomassen.

"Det ser ju ut som ni har kondomer på er"

Men tv-publiken fick inte ta del av allt – när kamerorna vänt sig bort hände en del pinsamheter. Bland annat sprack Lottas klänning i dekolletaget, något som fick allsångsledaren att skratta till. Hon skrattade och pratade på bakom scen medan en i personalen snabblagad klänningen. Dramat utspelade sig under reklampausen.

Och det var inte allt. Lotta kläckte även en fräck kommentar som kamerorna aldrig fångade.
– Ta av regn-caperna, det ser ju ut som ni har kondomer på er, sa hon, skrattade till och fortsatte:
– Förlåt mig, ni är ju inte ens byxmyndiga.

Hyllade Sven-Erik Magnusson

Störst tryck blev det dock kring Peg Parnevik, som blivit känd genom realityserien Parneviks. Hon sjöng sin singel Don't tell ma och fick hela publiken på fötter med allsångslåten När vi gräver guld i USA.

En stunds eftertanke blev det också tid för mitt i sommaryran. Lotta Engberg satte sig ner och skickade en tanke till artisten Sven-Erik Magnusson, som gick bort i mars i år.

– Vilken fantastiskt kille det var! Så otroligt begåvad och musikalisk. Det är sådant vi får bära med oss nu när han inte längre finns bland oss, säger Lotta Engberg.

Tillsammans med publiken sjöng Christer Sjögren en närmast finstämd Fröken Fräken som en hyllning till kollegan och mångårige vännen Sven-Erik Magnusson.

Exakt klockan 21.00 började de första dropparna falla från den allt mörkare skyn. Men då var publiken väl uppvärmd, struntade i regnet och hade fullt upp med att sjunga Mamma är lik sin mamma.