Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Foto: Pressbild.

Sommar i P1: Sven Melander

Journalisten och skådespelaren talar ut om sitt tidigare alkoholmissbruk. – Jag hade ångest över att bara ha en enda vän – spriten.

Sven Melander ledde under 80-talet flertalet stora programsuccéer i tv så som Nöjesmaskinen och Nöjesmassakern. Han var även med i filmen Sällskapsresan som blivit en klassiker. I sommar är han aktuell som skådespelare i Spanska flugan på Gunnebo slott och gör regidebut på Fredriksdalsteatern med översättningen av Hotelliggaren. På senare tid har han också nått en ny publik med Youtube-kanalen I huvudet på Sven Melander.

Melander inleder sitt sommarprat med att börja berätta sitt livs historia, allt från hur hans föräldrar träffades till hur han har kommit dit han är i dag. Det är många namn som nämns och för den som inte har följt hans karriär kan det ibland vara svårt att hänga med. 

I ett avgrundsdjupt hål

Men i mitten av programmet får han lyssnaren att spetsa öronen när han öppnar upp sig om sitt tidigare alkoholmissbruk under 90-talet. 

– Jag var nere och vände i det avgrundsdjupa hål som en kraftig spritkonsumtion obevekligt skapar. Kvällarnas dövande rus förbyttes efter natten i en ångest utan motstycke, säger han i programmet och fortsätter: 

– Jag hade ångest över att bara ha en enda vän – spriten, som bara hade ett enda syfte, att döda mig. 

Tvingades söka hjälp

Han berättar om hur supandet tilltog under många år. Under tiden som han skaffade familj och barn, jobbade och översatte pjäser samt pysslade med sina många fritidsintressen. Till sist stod hans familj inte ut längre och han blev tvingad till att söka hjälp. Det gjorde han 1994 och sedan dess har han varit vit. 

– Allting blir bättre av att sluta supa, konstaterar han.

LÄS MER: Det våras för Sven Melander

LÄS MER: Melander: "Inte fan är det Zara Larsson som är problemet"