Maria Nilsson berättar med mycket kärlek om sin syster Josefin Nilsson.
Maria Nilsson berättar med mycket kärlek om sin syster Josefin Nilsson. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sommar i P1: Marie Nilsson Lind

Sorgen hörs i varje ord, i varje diftong, när hon berättar om uppväxten, systerskapet, kärleken, elchockerna och inte minst livet efter Josefin, skriver GP:s Maria Näslund.

ANNONS

Det här är Marie Nilsson Linds sommarprat, men det är lika mycket Josefin Nilssons. Precis som i dokumentärfilmen ”Älska mig för den jag är” som sändes i SVT tidigare i år så får lillasyster komma till tals, trots att hon inte finns med oss i dag. Utan henne är Marie som Piff utan Puff och sorgen hörs i varje ord, i varje diftong, när hon berättar om uppväxten, systerskapet, kärleken, elchockerna och inte minst livet efter Josefin. Systerns röst finns också med genom uppläsning ur boken som hon höll på att skriva och självklart i musiken; Josefin sjunger i flera av låtarna vilket förstärker känslan av att det är bådas program.

ANNONS

LÄS MER:Recension: Anders Hansen - Sommar i P1

Det är tungt och går rakt in i hjärtat, men programmet rymmer också glädje och skratt. Historierna om livet på landsbygden och första mötet med utomjordingarna, det vill säga turisterna, är väldigt rolig – det var ”som Skansen fast tvärtom” när ortsbefolkningen kikade på sommargästerna och deras konstiga kläder och hattar genom staketet. Vi får också höra om Josefins lyckade busringning till Radio Gotland på sin egen födelsedag.

LÄS MER:Våld i nära relation är en ständigt pågående terror

Vem:

Marie Nilsson Lind är sångerska, artist och tidigare medlem av Ainbusk singers där även systern Josefin Nilsson fanns med. Hon bor på Gotland med sin familj.

Marie Nilsson Lind är en begåvad berättare som målar bilder och ger oss scener från ett liv. Varje ord är genomtänkt och därför lyssnar man också uppmärksamt. När hon till slut kommer till den där dagen och säger att hon inte kunnat eller velat använda ordet som står som dödsorsak i obduktionsprotokollet – självmord – på grund av all den skuld hon känner, då krävs ett hjärta av sten för att inte beröras.

Sommarpratare 5 augusti är Ali Abbasi, regissör.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS