Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Maj Sjöwall och hennes liv- och skrivpartner Per Wahlöö.

Sommar i P1: Maj Sjöwall

Recension: Punkiga Maj Sjöwall borde ha fått fem sommarprat redan.

Sveriges första deckardrottning sommarpratsdebuterar vid 80 års ålder, men Maj Sjöwall borde ha gjort fem sommarprat redan. Då hade hon kunnat ägna ett helt åt varför hon och Per Wahlöö valde att skildra det svenska samhället genom kriminalromanerna om Martin Beck på 60- och 70-talet.

Roman om ett brott var överrubriken, och brottet var socialdemokratins svek mot den svenska arbetarklassen, berättar Sjöwall. Men vem hade Martin Beck varit i det politiska klimat vi har i dag? Vem är Sjöwall och Wahlöös arvtagare? Lite mer analys hade varit fantastiskt.

Men Maj Sjöwall vill vidare. Berättar om när hon vinkade till USA:s dåvarande president Lyndon Johnson genom en bilruta men egentligen ville ge honom fingret, och hur hon en sen julhelgskväll på 70-talet fick tag på Frank Sinatra över telefon.

Hon är punkig, Sjöwall. När hon bestämmer sig för att haka på trenden med kändisar som bjuder på favoritrecept, får vi en klassiker från hennes barndomssomrar i Stockholms skärgård: stoppa ner några svartmyror i smöret på knäckemackan. Syrligt, lite knaprigt och näringsrikt. Precis som Sjöwall själv.