Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sommar i P1: Magda Gad

– Mitt Sommar ska handla om hur människan, inklusive jag själv, förändras av krig. En mycket obehaglig och närmast ondskefull förändring, där liv och död, rätt och fel, smälter ihop. Men att vittna om vad som händer i krig är ett uppdrag jag är beredd att dö för.

"Varför får en 5-årig flicka sprängas i Irak utan att någon säger stopp?"

Barnen i Irak berättar för Magda Gad om soldater som skjutit deras föräldrar och rädslan över att inte våga gå ut. Barnen i Liberia berättar under ebola-epedemin om att de enda de vill är att få dö. Och Magda i sin tur, återberättar deras ord för lyssnarna till Sommar. 

Magda Gad är krigskorrespondent och rapporterar nu om IS och kriget i Irak och övriga Mellanöstern för Expressen. I sitt sommarprat berättar hon om tidigare platser hon har besökt och rapporterat ifrån. Lyssnaren får följa med och återuppleva hemska livsöden som Magda stött på under sitt arbete och stundtals sviker hennes röst när hon berättar om fruktansvärda minnen.

Vågade bryta mot reglerna

– Hur orkar du leva vidare? Magda Gad ställer frågan till en kvinna hon möter i Kongo. En kvinna som blivit misshandlad, brutalt våldtagen och fått höra sina döttrar uppleva samma sak i ett rum vägg i vägg. 

Hon berättar om hur viktigt det är att berätta om de våldtagna flickorna i Kongo. Och att vetskapen om att hennes journalistik kan förändra driver henne vidare. Men att hon också många gånger stött på svåra situationer och utmaningar i sitt arbete på fältet som fått henne att fundera över sin roll som journalist. Hur hon inte klarat av att bara betrakta och beskriva, utan tvingat sig själv till att bryta mot reglerna och våga ingripa.

Under Ebola-epidemin i Liberia kommer första ljusglimten i hennes sommarprat. Då hon fann kärleken mitt i allt elände.

– Jag mötte mitt livs kärlek i helvetet och då visste jag att mitt hjärta inte längre bara var mitt.