Vetenskapsjournalisten Karin Bojs började sin yrkeskarriär som bagare som i Länsmansgården och fotbollstränare i Gårdsten.
Vetenskapsjournalisten Karin Bojs började sin yrkeskarriär som bagare som i Länsmansgården och fotbollstränare i Gårdsten.

Sommar i P1: Karin Bojs

ANNONS

Jag fascinerades av Karin Bojs berättelse om hur hon med hjälp av DNA-tester spårade sin släkt 30 000 år tillbaka i tiden när jag intervjuade henne på Bokmässan förra året. Nu får jag en bit till om vem denna vetenskapsjournalist är. Hur hedersdoktorn vid Stockholms universitet hoppade av skolan och som 16-åring flyttade hemifrån. Tog jobb på ett bageri i Länsmansgården och bakade frukostbröd åt David Bowie och drottning Elisabeth. Tränade fotbollstjejer i Gårdsten Läste upp sina betyg på komvux, utbildade sig till journalist, halkade in på ett jobb som vetenskapsredaktör på DN och förändrade hela sättet att skriva om vetenskap.

ANNONS

Jag beundrar den envishet som drivit henne genom åren. Hon lät sig inte nöja med att intervjua forskare utan gick själv till källorna och läste forskningsrapporterna. Samtidigt förhöll hon sig ödmjukt sig till resultaten: "Vetenskap är inte sanningen utan en metod som systematiskt tar reda på hur saker och ting förhåller sig "

Det enda jag saknar är berättelsen om hur 16-åringen egentligen hade det där själv i sin lägenhet i Angered när väckarklockan ringde klockan halv fyra för att hon skulle iväg till bageriet. Men det kanske kommer i ett annat program.

ANNONS