Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommar i P1: Angela Gui

Torr humor trots pappans försvinnande.

I oktober 2015 sätts förläggaren Gui Minhai i en bil utanför sin lägenhet i Thailand och försvinner. Efter tre månaders tystnad dyker han upp i inslag i den kinesiska statstelevisionen. Gråtande erkänner Minhai ett preskriberat trafikbrott och förklarar att han överlämnat sig till de kinesiska myndigheterna. Trots att Minhai är svensk medborgare säger han sig inte vilja ha någon hjälp från Sverige. Dottern Angela Gui, uppvuxen i Göteborg, är dock övertygad om att pappan fängslast på grund av att han publicerat regimkritisk litteratur.

Envist lägger hon pussel av de små skärvor information hon lyckats få fram kring bortförandet och pappans situation. Kanske är det honom hon får kontakt med via Skype, kanske inte. Det är ibland ett tröstlöst arbete men Minhai lyckas väcka uppmärksamhet internationellt och förvandlas motvilligt från student till aktivist.

I sitt Sommar-program berättar hon återigen om sin pappas situation, men det finns en matthet som ibland tar sig uttryck i torr humor. Det handlar om moral och ansvar, men också om hur arbetet med att nå fram till sin far har förändrat vem hon är och hur hon fungerar.