Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommar i P1: Anders Arborelius

Anders Arborelius, Nordens förste kardinal, ger oss detaljerna från Rom: hur han kläddes i "fina röda kardinalskläder med 33 knappar". Och hur det, på grund av artros i höften, blev lite svårt att knäböja inför påven Franciskus.

Den katolske biskopen lyfter annars fram kvinnors arbete för fred, försoning och djupare dialog mellan världsreligionerna. Han lovordar Jungfru Maria, Vår mor, Fredens Drottning som omhuldas av både kristna och muslimer. Arborelius, själv uppfostrad av en ensamstående mamma, kallar rent av Jungfru Maria för "kvinnan i mitt liv" i ett parti om celibat. 

Han minns judiska nunnan Edith Stein som gasades ihjäl i Auschwitz och senare blev helgonförklarad. Och fördömer antisemitismen som breder ut sig - inte minst i Malmö. 

En uttrycklig avsky riktas också mot de präster och nunnor som deltog i folkmordet i Rwanda, och mot nedtystade sexövergrepp inom den katolska kyrkan.

Redan som 20-åring gick han i kloster. Här talar han klokt om vårt behov av stillhet och tystnad. Och om ensamheten som "vår nya folksjukdom."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.