Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommar i P1 8/8: Annika Norlin

Annika Norlin tar över stafettpinnen från tidigare sommarvärdar som Liv Strömquist och Klara Henry och ägnar hela sitt Sommar i P1 åt gisslet med PMS.

I pressmaterialet från Sveriges Radio lät Annika Norlin meddela att hon stod och valde mellan två ämnen. ”Ett är ganska roligt och ett är extremt personligt. Vi får se vilket jag törs ta.” En lyssning ger vid handen att låtskrivaren, artisten och psykologstudenten Annika Norlin vågade välja den personliga vägen.

Med avstamp i sina egna drabbningar med Premenstruellt syndrom, till vardags kallat PMS, vänder och vrider hon på hur de mänskliga hormonella svängningarna påverkar livet för 30 procent av alla kvinnor. Djupa dalar, mörka tankar, ångest, depressivitet och aggressivitet är återkommande inslag som präglar livet för drabbade, ibland upp till två veckor i månaden.

Inte sällan viftas PMS bort med ironiska och sarkastiska undertoner av en omvärld med stora kunskapsluckor. Okunskapen om hormoner och deras psykiska och fysiska påverkan är stor. Och även vissa personer med stora PMS-problem kan gå i många år utan att koppla samman svängningarna med den månatliga cykeln, konstaterar Annika Norlin.

Hon är väl insatt i ämnet och refererar till forskning och egna studier i närmiljön. Inte minst berättar hon målande om sig själv och hur hennes PMS både agerar bromskloss som kreativ motor yrkeslivet. Annika Norlin fyller i kunskapsluckorna och puttar samhället en liten bit i rätt riktning. Säker och väl förberedd hjälper hon lyssnaren att ta detta hormonella tillstånd på allvar.

Sista meningen: Jag heter Annika Norlin, tack för mig.

Musiken: En del på hormonellt tema som Mary J Bliges PMS och Hög- stadiepersonerna med Doktor Kosmos. Plus exempelvis Kjell Höglunds Man vänjer sig och Johnny Cashs cover på Hurt.

Sommarvärd 9/8: Magnus Böcker, vd för börsen i Singapore

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.