Sommar i P1 7/8: Magdalena Gerger

ANNONS
|

Det är en lång och imponerande meritlista som Magdalena Gerger har. Hon är just nu vd och koncernchef på Systembolaget, men har även haft chefspositioner på till exempel Arla och Nestlé. Hon har utsetts till en av de absolut mäktigaste kvinnorna i Sverige och har prisats för sitt ledarskap. Det märks i Gergers Sommar att hon är van vid att tala, hon har en lugn och behaglig stämma. Aldrig ansträngd, aldrig felpauserad. I sitt sommarprat framstår Magdalena Gerger som en ypperlig talare, däremot inte som en lika ypperlig berättare.

Sommarpratet är enligt klassisk modell en mer eller mindre kronologisk genomgång av (arbets-)livets stora händelser, och då framförallt de framgångsrika sådana. Gerger berättar om svåra stunder, men de mynnar ut i hur de gjort henne till en bättre chef. Hon berättar om barndomens föreningsliv och hur det lärt henne om ledarskap. Det är intressant att hör om svårigheterna med att vara en kvinna i styrelserum som mest befolkats av män, hur hon fått arbeta för att bli tagen på samma allvar som de manliga kollegorna. Även likheter och skillnader mellan företagskulturer i Sverige och utomlands är intressant, men det är först när hon berättar om personliga betraktelser; som hur Storbritanniens klassamhälle svider i ögonen, som det griper tag.

ANNONS

Ett kompetent och matnyttigt sommarprat, men som tenderar att kännas som en föreläsning för spirande ledarskapstalanger.

Sista meningen: Ha en riktigt skön augusti nu, tack för mig!

Musik: En bred blandning av bred musik. Sven-Bertil Taube, Abba, Tina Turner och Eurythmics. Knyter ofta an till det Gerger just pratat om; som Beyoncés If I were a boy när hon pratat om de mansdominerade styrelserummen.

Sommarvärd 7 augusti: Annika Norlin, låtskrivare, journalist och psykologstudent.

ANNONS