Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sommar i P1 7/8: Bea Szenfeld

Modedesignern och konstnären Bea Szenfeld hade förannonserat att hon inte riktigt visste vad hon skulle tala om, bara vad hon inte tänkte tala om – trender och träning. Tack. Som den cellulosapartisan jag är (gillar böcker av papper) var jag förstås särskilt nyfiken på hennes papperskläder (Haute Papier).

Fast Szenfeld visste mycket väl vad hon skulle tala om – alltså sig själv, vilket utmynnade i en sorts bubblande miniroman om livets stora röra. Från uppväxten i Polen till Beckmans i Stockholm. Ur detta växte ett jag fram som en teaterskapelse som skulle få vilken gisten socialpsykolog som helst att bryta samman.

Jag kände mest avund inför denna omutliga aptit. Allt som Bea Szenfeld företar sig blir färgblossande och excentriskt, men därmed också bejakande och oroande på samma gång. Hon inledde med ett fyrverkeri av psykiatrisk klinik, arbetsnarkomani, aversioner, konsumtion, sexualitet och gangstarap (den musik jag avskyr allra mest). Vita heterosexuella män mellan 18 och 80 ingick på skjutlistan, så jag kände mig träffad på något vis.

Fast om världen i övrigt hade Szenfeld inte så mycket att säga. Det verbala ruset tunnades också ut efter halvtid. Det som blommade upp som frenesi blommar gärna ut som koketteri. Ungefär som med modesäsongerna, fast här fanns viktigt nog även en underström av tics och tvivel hos konstnären Bea Szenfeld. "Jag vill inget med mina plagg." Inte? Jag hade velat höra ännu mer om de där papperskläderna. Som den cellulosapartisan jag är.

Sista meningen: Jag säger som Ingmar Bergman. Gå ut och gå, demonerna tycker inte om frisk luft.

Musik: Överdos av hiphop (Skydiver, ASAP, Angel Haze), men kompenserat av Unknown Mortal Orchestra och Antony & The Johnsons.

Fredagens sommarvärd: Bi Puranen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.