Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sommar i P1 4/8: Nina Lagergren

Nina Lagergren berättar om halvbrodern Raoul Wallenberg och uppvisar en stark lidelse för mänskliga värden.

Nina Lagergren, 93 år, öppnar starkt genom att genast berätta om sitt möte med Barack Obama. Han är i Stockholm och vill veta mer om hennes halvbror. De träffas i Stockholms synagoga och där kan hon berätta om Raoul Wallenbergs insats för Ungerns judar 1944-45, vilket slutade med att han fördes bort av ryssarna och försvann. Hon öppnar också stark musikaliskt med Händels Messias och Lalehs Some die young – och hon slutar sitt program med Loreen We got the power.

Nina Lagergrens Sommar kommer naturligen kretsa kring brodern Raoul, hans insats för att rädda tusentals judar från Auschwitz, kampen efter kriget för att få vetskap om hans öde. Den enorma svenska flatheten inför Sovjetunionen är och förblir en skandal och även om flera var involverade i aktionen var Raoul Wallenberg drivkraften.

Detta var ett program om Raoul men också ett program om en flicka som växer upp mellan släkterna Wallenberg och Dardel, mellan bankirer och målare i en ytterst privilegierad och bemedlad värld. Så blir hennes man Gunnar, senare riksmarskalken, en given huvudgestalt. Stora män, många barn: "Jag hade en lycklig och kärleksfull uppväxt".

Jag lyssnar särskilt på Nina Lagergrens sätt att berätta och betona och formulera – en svunnen och förnäm värld vänds in i etern, men också en värld med mycket av beundran och en stark lidelse för mänskliga värden. Jag hör detta hos henne, men jag hör då också, gång efter annan, rösten hos en förälskad flicka, här född 1921.

Musik: En mix av Händel, Laleh, Glenn Miller, Fred Astaire, Puccini, Taube, Povel Ramel, Johan Lennon, Abba.

Sista meningen: Varje människa kan göra skillnad och med det avslutar jag med Loreens We got the power.

Tisdagens sommarvärd: Komikern Jesper Rönndahl

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.