Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommar i P1 31/7: Henrik Stenson

Henrik Stenson berättar om livet som välbetalt golfproffs med "världen som arbetsplats". Och lyckas göra det utan att skapa något som helst intresse för sin person.

Henrik Stenson står på en golfbana utanför Dublin. Han är arg och besviken efter att ha slagit bort två bollar på första hålet. Det dåliga spelet fortsätter. Under en vredgad irländsk novemberhimmel kommer ångesten krypande. Skulle han, som nyss hade vunnit sin första tävling på Europatouren, tvingas kliva av efter halva rundan, kasta in handduken, ge upp?

Så illa är det. Stenson lämnar banan. Det ska ta två år innan svingen sitter igen. Och svingen, ska ni veta, är som staven för en stavhoppare. Rätt viktig.

Vi är sju minuter in i golfproffset Henrik Stensons Sommarprogram och jag kan redan nu relatera till den där ångesten på golfbanan utanför Dublin. Ska mannen verkligen fylla sitt program med tomt malande av typen "med ögonen stängda är man tvungen att lita till sitt inre styrsystem och det gör att man inte manipulerar golfsvingen under utförandet"?

Ja, det ska han. Poänglösa anekdoter och trötta plattityder varvas med korta rapporter om hur gött det var att bo i Dubai (som ständigt kritiseras för sina människorättsbrott av Human Rights Watch) och några tacksamma ord till de caddies som hjälpt honom genom åren. Som caddie läser man banan och bär bagen, men du är också lydig, lojal och saknar allt vad anställningsskydd heter. Yxan hänger ständigt över huvudet. Tänk om vi kunde ha fått lyssna på Stensons caddie i stället.

Musik: EDM, 80-tal och trötta radiohitar av Imagine dragons, Uno Svenningsson och Coldplay.

Sista meningen: Det är en tuff värld därute men den har också ofantliga möjligheter, vi får bara en chans i den så ta vara på den.

Dagens Sommarvärd: Scenografen och keramikern Gunilla Palmstierna-Weiss

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.