Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommar i P1 27/7: Alice Teodorescu

Alice Teodorescu vill hinna med mycket i sitt Sommarprogram. Bäst fungerar det när hon blir mer personlig än politisk.

Chatta: 14.45: Alice Teodorescu om Sommardebuten

Att en politisk redaktör får äran att sommarprata i P1 är inte vanligt. Men Alice Teodorescu har varit årets mest omtalade politiska skribent, inte minst på grund av turbulensen när hon tillträdde på Göteborgs-Posten. Den går hon dock inte in på.

Hon börjar med poesi, med ett citat av Tomas Tranströmer: "Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse". Ett ganska överraskande val, eftersom Alice Teodorescus liv – åtminstone som hon berättar om det i P1 – inte precis visar någon som går vilse på okända vägar. Tvärtom framstår hon som ovanligt målmedveten och konsekvent. Hon håller på sin integritet även när hon berättar om sig själv.

Första delen av programmet ägnas åt barndomen i det totalitära Rumänien, flytten till Sverige och det nya livet här. Hon ville bli svensk, slet hårt i skolan, fick höga betyg och gick direkt till juristlinjen från gymnasiet. "Jag backpackade aldrig."

Alice Teodorescu bjuder på en del spännande oneliners, som "bara den som är annorlunda kan bli oersättlig". Men hon hinner inte gå på djupet med vad hon menar eftersom hon vill få med många åsikter. Till exempel om a) det fria skolvalet (hon är självklart för) b) insemination av ensamstående (hon är emot), c) särbehandling genom stöd till olika grupper (emot).

Visst är det välformulerat – men komprimerade ledarartiklar blir ändå ganska tungfotad radio. Hennes barndomsberättelse, däremot, tränger genom bruset och stannar kvar i hjärtat.

Fotnot: Alice Teodorescu är GP-medarbetare. Hennes Sommar gästrecenseras därför av Lena Kvist, kultur- och nöjeschef på Borås Tidning.

Sista meningen: "För mig är det den totala acceptansen inför livets oförutsägbarhet, den som jag så sakteliga, trots allt motstånd, börjar närma mig: Friheten."

Musik: Melodiöst och moget: The Boxer med Simon and Garfunkel, I’m still standing med Elton John, Anthem med Leonard Cohen, Over the rainbow med Eva Cassidy.

Tisdagens värd: Hans Mosesson, skådespelare och regissör.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.