Sommar i P1 24/7: Syster Karin

ANNONS
|

Att gå i kloster behöver inte innebära att man drar sig undan världen. Syster Karin, som i fjol tillsammans med sina båda medsystrar tilldelades priset Årets livsgärning, har i allra högsta grad lagt sig i det som sker i omvärlden.

I 40 år har det svenskkyrkliga Alsike kloster söder om Uppsala fungerat som en fristad för flyktingar och vid två tillfällen utsatts för polisrazzior.

Utmärkelser och berömmelse förtiger hon och pratar istället om gemenskapen som finns i vardagen, där människor med olika geografisk och religiös hemvist förenas i en gränsöverskridande medmänsklighet. Hon berättar om flyktingbarn som slutat hoppas, men återfått livsgnistan när de blivit sedda och kunnat känna en relativ trygghet hos nunnorna.

ANNONS

Beslutet att flytta till Alsike jämför hon med att hoppa bungyjump. Hur man vågar sådant kan hon inte förklara. En kallelse, förstår man, är någonting djupt personligt. Annars beskriver hon sig som en människa som alla andra, som blir less ibland och kan behöva gå på en konsert eller ta ett glas vin för att få ett avbrott.

De andra nunnorna är runt 90 år och hon själv är 55+, men någon avveckling ingår inte i planerna. Tvärtom talar Syster Karin entusiastiskt om expansion. För att kunna hjälpa alla som kommer till Alsike behöver man bygga ut. Så talar en eldsjäl.

Sista meningarna: "Nu vill jag avsluta med att spela för er på min egen blockflöjt. Det blir Jacob van Eycks Jungfru Marie lovsång."

Musik: Många musikaliska uttryck, framför allt med ett kristet budskap: Alice Babs, Bach, gregoriansk musik och Beatles trösterika Let It Be.

Lördagens sommarvärd: Zara Larsson, sångerska, artist. Med sina 17 år är hon den yngsta sommarvärden hittills.

ANNONS