Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO.

Sommar i P1 19/7: Karl-Petter Thorwaldsson

Karl-Petter Thorwaldsson är en omisskännlig retoriker som bjuder på ett överraskande personligt och underhållande Sommar i P1.

Uppvuxen i bruksorten Kosta, med en hårt arbetande far på glasbruket och med en ännu hårdare arbetande mor i den egna frisörsalongen, har Karl-Petter Thorwaldsson gått via SSU, ABF och If-metall, vidare till ordförandeposten i LO. Om den resan berättar han inlevelsefullt i sitt Sommarprogram.

Framför allt berättar han om vikten av värderingar. Inte bara dem som man får med sig hemifrån och från uppväxten. Nej, lika viktiga är de värderingar som vi väljer själva. I hans eget fall gäller det nykterheten och feminismen. Och ingen av hans normbrytande idéer provocerar lika starkt som den att bryta mot alkoholnormen, konstaterar han.

Med säker stämma och alldeles lagom personligt delar Karl-Petter Thorwaldsson med sig av kärleksfulla minnesbilder ifrån familjen och från livet inom politiken och fackföreningsrörelsen. Han gör det med snits, finess, driv och engagemang. Därtill bjuder han på en historielektion om hur Sverige klarade av krisen på 40-talet genom att sätta folk i jobb. Som det anstår en fackordförande pekar han även på hur vi åter har dagslönearbete i Sverige, nu i form av sms från arbetsgivaren som sållar i raden av arbetsvilliga istället för att plocka i kön av arbetare utanför fabriken.

Dessutom ryter han till mot högerextremism och rasism.

Åter trampar fascister på våra gator. Visserligen bär de kostym istället för uniform, men skrapar du på ytan kommer järnrören fram.

Sista två meningarna: "Hon får mig att bli bättre och hon är en jävel på att hångla. Den här låten är till dig Cina."

Musik: Allt ifrån X-Ray Spex – Oh bondage up yours och Patti Smith – till Birgit Nilsson, Robyn, Eva Dahlgren och Rebecca & Fiona. Enbart kvinnliga artister rakt igenom.  

Dagens sommarvärd: Nisse Hellberg, sångare, gitarrist, låtskrivare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.