Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommar i P1 15/8: Seinabo Sey

Stjärnskottet pratar klokt om hudfärg, kultur och kroppar.

Det finns något väldigt purt och ödmjukt men samtidigt ambitiöst över Seinabo Sey. Hon nöjer sig inte med att vara enbart underhållare utan vill också prata om viktiga saker och kommunicera detta med sin konst. Så mycket står snabbt klart. Hennes sommarprogram handlar om kultur och kropp.

Två utomordentligt svåra ämnen där Seinabo Sey tar avstamp från sin egen uppväxt och gör det med bravur. Bland annat ger hon en guide till en ensam brun flicka i Sverige. Att det är viktigt med kunskap om Afrika men att du inte kan krävas vara expert på området. Om vilken foundation och kam som fungerar bäst för håret samt att du har rätt att ha ditt hår ifred. Och förstås, hur du handskas med fördomsfulla beteenden från omvärlden samtidigt som du själv vet att det inte är något som helst nederlag att vara brun.

Seinabo Sey pratar också om den kroppsångest som följt henne hela livet. Oavsett vad hon tar upp i programmet bjuder hon alltid på en otrolig klokhet och självkännedom. Och nej, inte för sin ålders skull. Klokhet har ingenting med det att göra.

Viktigast av allt är nästan att hon aldrig får tonen av en som predikar eller rabblar klyschor. Istället förankrar hon allt i sin egen berättelse och skapar ett empatiskt samtal med lyssnaren.

Det får mig att önska att fler människor var som Seinabo Sey.

Sista mening: På min begravning, om det är någon som lyssnar som fortfarande lever då, så skulle jag önska att ni spelar den här låten, hej då!

Musik: Populärmusik som Robyn och Rihanna blandas med smalare lyssning och en låt från pappa Maudo.

Sommarvärd 16/8: Ulla Skoog, skådespelare, författare och regissör.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.