Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Falkehed

Sommar i P1 14/7: Magnus Falkehed

Journalisten och författaren Magnus Falkehed som kidnappades i Syrien berättar starkt om kärlek och fångenskap.

Det här är ett oerhört skickligt berättat Sommarprat som fångar lyssnaren från första ordet. Magnus Falkeheds Sommar börjar i stormens öga; i cellen i Syrien där han och fotografen Niclas Hammarström just har tvättat sina jeans med stulet tvättmedel. Jeansen var stela av smuts och urin efter veckor av vandring och tortyr.

"Värdighetshöjande", kallar Falkehed doften av tvättmedel och beskriver med ett ord precis vad fångenskapen innebär.

Läs också: Kidnappade svenskarna är fria
Läs också: Falkehed/Hammarström | I dag ska vi inte dö

Men det är nyanserna i Magnus Falkeheds berättelse som gör kriget så levande och verkligt. Trots rädslan och ovissheten uppskattar han humorn i att vakten säger "I will fire you" i stället för "jag vill skjuta dig".

Och han stärks av att tänka på sina barn och sin fru Florence som han träffade som student i Montpellier, ett minne som han ler åt trots att han har en pistol riktad mot sig.

För även om Magnus Falkehed berättar gripande om både kriget i Syrien, sin journalistiska drivkraft och sin finska mammas flykt till Sverige, så är det kärleken till frun som fastnar hos mig. Ryggraden i hans liv, som han säger, den som får honom att inte falla sönder.

Magnus Falkehed har förändrats, berättar han, tack vare upplevelsen kan han möta människor med liknande erfarenheter som medmänniskor på ett djupare plan. Och mig ger han en inblick i en annorlunda verklighet, på ett sätt som bara en mästerlig berättare kan.

   

Sista meningen: "Och till er fransmän som lyssnat säger jag bonne fête nationale!"

Musik: Mycket franskt men även Shakira, Rihanna och Bruce Springsteen.

Morgondagens värd: Herman Geijer, zombieöverlevnadsexpert, lyssnarnas Sommarvärd.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.