Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommar i P1 10/8: Annie Wegelius

Annie Wegelius är den rastlösa tv-bossen som alltid har kört fort och parkerat illa. Hon varvar anekdoter från karriären med svidande livserfarenheter i en elegant mix.

Tv-drottning. Risktagare. Överklasshippie. Cancerpatient. Annie Wegelius är alldeles för rutinerad, med många år som en av Mediesveriges mäktigaste, för att oja sig över att det sätts etiketter på henne.

Hon erkänner dock att det svider att googla sitt eget namn och att det är en orsaken till att hon genom åren har varit snål med att prata offentligt om sig själv och sitt liv. Hon vill ha kontroll, så gott det går.

Hennes cancersjukdom, som nu räknas som obotlig, har fått henne att tacka ja till Sommar. "När man som jag lever under ett hot mot själva livet, då blir många saker väldigt oviktiga, medan vissa saker blir väldigt viktiga, som att äga berättelsen om sitt liv."

En och en halvtimmes-versionen av Annie Wegelius livsberättelse är väldisponerad, väl berättad och kryddad med anekdoter som gör sommarpratet till ett av årets bästa. Du har inte tråkigt en minut i Wegelius sällskap.

Hon pratar nästan ingenting om åren som programdirektör på SVT, desto mer om när hon jobbade för Stenbeck-koncernen och dess minst sagt nyckfulle ägare. Att spela Fuck you med Lily Allen som kommentar till att hon tvingades bort från jobbet efter att ha fått ihop det med en kollega, som sedan omedelbart dumpade henne få mig att le stort.

Och hur elegant droppar hon inte att det var HON som tillsammans med Niklas Strömstedt en gång i tiden "körde på en fågel och begravde den"!? Ett litet magiskt radioögonblick för alla oss populärkulturnördar.

Sista meningen: Paul McCartneys We can work it out med Chaka Khan kan får avsluta mitt sommarprogram, jag heter Annie Wegelius, ha en fortsatt fin söndag.

Musik: Låtar och artister som har betytt mycket för henne, som Carly Simon, Boz Scaggs, Prince, James Taylor.

Måndagens sommarvärd: Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och överläkare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.