Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommar i P1 1/8: Bea Åkerlund

Stjärnstylisten Bea Åkerlunds framgångssaga är som tagen ur en Hollywoodfilm, där ytan betyder allt.

Bea Åkerlunds liv förändras när hon som fjortonåring måste välja mellan att bo kvar hos sin pappa i Sverige eller följa med mamma till Los Angeles. Hon väljer Los Angeles.

Efter att på Östermalm ha gjort allt för att passa in med bombarjacka och vita Nivealäppar blir hon i Los Angeles mobbad för att hon inte har rätt tubsockor och stentvättade Guess-jeans. Det är då Bea Åkerlund bestämmer sig för att sluta försöka passa in.

För Bea Åkerlund är kläder ett uttryck för kreativitet och ett sätt att hitta sig själv och sin identitet. Eftersom familjen har det knapert fyller Bea Åkerlund sin garderob med second-hand kläder, och utses till slut till bäst klädda på sin high school.

Kläder blir också hennes räddning från drogerna och dekadensen som går från jointar och undergroundklubbar till crystal meth. Hon skärper till sig, jobbar hårt och får till slut styla Madonna och Lady Gaga.

Bea Åkerlund hyllar outsidern och på ett väldigt amerikanskt sätt talar hon om vikten av hårt arbete och att våga vara sig själv. Hon berättar om hur hon tack var sitt slit kunde skapa ett yrke av sitt shoppingmissbruk. Men konsumtionssamhällets baksidor nämner hon inte, inte heller modeindustrins.

Det är spännande att höra om stjärnglansen i Los Angeles och Bea Åkerlunds driv och passion är inspirerande. Men i hennes yrke är ytan viktigast och även Sommarpratet stannar där.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.