Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Som ett medelmåttigt poddavsnitt

"Man hinner inte känna särskilt mycket över huvud taget."

Show

Alex och Sigge - Live

Lisebergshallen, fredag

Publik: 800 personer

Bäst: Sigge Eklunds intellektuella utvikningar.

Sämst: Det ryckiga, ängsliga formatet.

Menlös swingmusik. Flaskor med småäcklig sprit längs med scenväggen. Svårt loungig stämning. En fond föreställandes New York stirrar känslolöst tillbaka på publiken. Det är en prövning att inte hata Alex och Sigges nya liveshow redan innan den har börjat. Ljuset försvinner.  

De båda mediematadorerna skär ut på Lisebergsscenen i parets andra liveshow på två år. Hälsar lite tomt på publiken. Och sen bara k-pist-rasslar internetklipp och populärkultur och självbiografiska episoder i en och en halv timma utan form och riktning. Båda har ansikten rena som en juicebar, glider runt i frisyrer lika vältrimmade som ett par sexiga herrgårdsbuskar. Två poddgrabbar vars främsta bedrift är att de har fötts in i övre medelklassen visar Youtube-klipp för 800 pers i en betongkista: det är alltså detta som är underhållning nu. 

Okej, man får inte vara intellektuellt ohederlig. Alex & Sigges nya scenshow är, ibland, milt underhållande. Duon behandlar smärtsamma episoder ur sina liv med känslomässig skärpa, och glider stundtals ut i vassa analyser om dagens populärkultur. De är sällan annat än smidiga och vältaliga när de under 90 minuter oavkortat jabbar med samtidens torso. Och göteborgspubliken svarar på varenda skämt som en löpande cockerspaniel. 

Men hela föreställningen har ett omfattande formproblem. Duon tillryggalägger sorg och komedi och vrede utan tålamod och pausering. Man hinner inte känna särskilt mycket över huvud taget. Sen lider LIVE också av andra bekymmer: Bland annat har duon iscensatt små filmsnuttar där de båda skådespelar, något som är ungefär lika angenämt som kinesisk vattentortyr eller SVT Edit. 

Allt känns som ett medelmåttigt poddavsnitt uppspelat på en jobbkonferens för småföretagare. Att folk avgudar Alex & Sigge, för det gör uppenbarligen folk, är svårt att förstå. Att folk hatar dem, för det gör uppenbarligen folk, är minst lika häpnadsväckande. Huvudpersonerna känns oförargliga.

Söker man en fredagskväll fylld av gemyt, är man en sån som älskar kladdkaka med grädde och tycker Stina Wollters instagramkonto är modigt, då är säkert LIVE ett helt acceptabelt tidsfördriv. Men showen kommer utan uppenbarelser och nya infallsvinklar. Alex & Sigge vrider inte om världen, gör den varken mer eller mindre begriplig.