Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Solen släpper sitt tredje album, "Känslor säljer/Miljonär". Från vänster: Gustav Karlsson, Erik Hillborg, Nils Dahlqvist, Olle Darmell och Johan Kihlström. Pressbild.

Solen tillbaka med nytt mörker

Indiebandet Solen är tillbaka med sitt tredje studioalbum. Låtarna har samma svärta som tidigare men är enligt bandets trummis Olle Darmell mindre naiva nu.

Fem år har gått sedan det självbetitlade debutalbumet som de släppte helt på egen hand. Sedan dess har Solen blivit med skivbolag och utökat bandet med den femte medlemmen Johan Kilström. I samband med debuten beskrev de sig själva som ett dåligt band, mest för att väcka reaktioner, men i backspegeln var det inte en helt felaktig beskrivning, anser trummisen Olle Darmell.

- Vi var inte så bra då, på många sätt. I dag är vi ett ganska bra band. Vi är bättre på att hantera branschen och att nå ut, men också på att skriva låtar. Vi är inte lika naiva i låtskriveriet, det här albumet är mer välproducerat och välarrangerat.

Jämförs med Kent

Solens musik har tidigare jämförts med Kent och visst finns det likheter med Eskilstunabandet även i vissa av de nya låtarna. Långa gitarrsolon, Erik Hillborgs välartikulerade sång som ibland påminner om Jocke Bergs och textrader som "Jag är sockret som smakar salt, kommer försiktigt förstöra allt". Men att jämföra dem med Kent är att göra det väl enkelt för sig tycker Olle Darmell, även om de förstår liknelsen.

- Vi har aldrig haft dem som referenspunkt, men det går ju inte att undvika dem. Men det de har gjort på senare år går ju inte att lyssna på, det är så trött. Tidiga Kent däremot är jättebra.

Kungabarnens hälsa

Joakim Thåströms tidigare producent Ulf "Rockis" Ivarsson har producerat "Känslor säljer/Miljonär" och påverkat ljudbilden med "oljud som inte stör", som Darmell beskriver det. Strofen "Du var min president, jag var din miljonär" är en parafras på Imperiets "Du ska va president" från 1985.

- Det är rakt av därifrån. Jag vet inte om det är en hommage eller vad man ska kalla det. Sådant jobbar man ju med hela tiden i andra genrer som till exempel hip hop och r'n'b, men det är kanske inte lika vanligt inom popgenren. Vi tyckte att det kändes kul.

På förra albumet finns den sorgliga låten "Estelle", på det nya albumet den tragiska "Leonore" om en flicka som tar sitt liv. Att låtarna heter som två av barnen i kungafamiljen är ingen slump. Olle Darmell är fascinerad av kungahuset men tycker synd om barnen som föds in i det.

- Det är säkert många som kommer att tycka att det är hemskt att vi har skrivit en låt där hon tar sitt liv. Och det är det ju. Men det är aldrig någon som pratar om hur kungafamiljen mår. När Leonore blir större kanske hon kommer att bära på sådana tankar, som alla andra.