Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Solala, som består av Anders Gabrielson, Olle Bergel och Jens Lindvall, gör två utsålda konserter på Storan i helgen. För den som missat att köpa biljett kommer de tillbaka med sina köksversioner av populära låtar till samma scen i början av maj.

Solala fyller Storan med a capella

Youtubesensationen och a capella-gruppen har sålt slut två kvällar på Storan i helgen - och kan avslöja ett nytt drömprojekt som går av stapeln nästa år.

Se när Solala framför Roxettes The Look för GP:s läsare:

Från början var de tre killar i samma kör som blev uttråkade av att sjunga Händel och bestämde sig för att göra något roligare. Nu har Olle Bergel, Anders Gabrielson och Jens Lindvall kunnat leva på det där roliga i två år. Trions a capella-versioner av kända låtar, inspelade vid Anders Gabrielsons köksbord, har setts av hundratusentals på Youtube, och i helgen fyller de Storan två gånger om.

– Första gången vi stod på scen var efter att vi hade gjort Seals Kiss from a rose, som blev viral på andra sidan Atlanten, säger Anders. Då fattade vi det här nog var något, och bokade in två spelningar på 2lång. De sålde slut direkt.

Kända gästartister

Då hade de setts varje måndag i ungefär ett år och gjort egna arrangemang, med hjälp av det som fanns till hands i köket: trumvispar av spaghetti, porslin och maracas av torkade linser. Låtvalen sträcker sig från Anthem i Chess till Aviciis Hey Brother, via favoriterna Salem al Fakir och Håkan Hellström. Oftast är det bara trion vid köksbordet, men ibland bjuder de in gäster. Senast ut var Sanna Nielsen, som framförde Whitney Houstons How Will I Know på klassiskt Solalamanér.

– En drömgäst vore Salem al Fakir, säger Olle Bergel. Hans låtar är helt fantastiska, men också svinsvåra att arrangera.

– Dessutom har vi ett svinbra arr av Michelangelo som vi skulle kört med Björn Skifs, men han var tyvärr tvungen att dra sig ur, säger Jens Lindvall. Om någon har tips på bra ersättare får de gärna höra av sig.

Alla tre har gått musikgymnasium och sedan utbildat sig vidare inom musik och teater. Men att det som började som ett kul sätt att umgås skulle bli en heltidssysselsättning hade de inte förväntat sig.

– Det är svårt att säga vad det är folk gillar med Solala, men jag tror att vårt sätt att arra gör att man blir varse saker i låtarna som man inte hade hört annars, säger Olle. 

En liten melodislinga, en rytm eller en basgång kan vara element som gruppen plockar upp och bygger vidare på. De väljer låtar utefter vad de själva gillar att lyssna på. Alla funkar dock inte för gruppens särskilda sätt att arrangera.

– Men mycket går att använda ändå. De gamla arren blir lite som en bilskrot, som vi kan hämta delar ifrån, säger Anders.

Håkankonserter på gång

Än så länge har Solalas föreställningar följt ungefär samma mönster – köksbordet, låtarna och personliga berättelser – men om ett år testar de ny mark. Tillsammans med Bohuslän Big Band ska de sätta upp en föreställning baserad på Håkan Hellströms musik.

– Det blir en audiovisuell föreställning, större än det vi gjort tidigare, säger Jens Lindvall. 

Premiär blir det inte förrän i mars 2018, men utöver helgens konserter besöker gruppen Storan ytterligare två gånger, i början av maj.

 

Solalas virala succévideo Kiss from a rose: