Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofia Nordin | Atomer

Sofia Nordins förmåga att skriva om unga är en oumbärlig tillgång i nya, tredje vuxenromanen Atomer, menar Hanna Jedvik.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Roman

Roman

Sofia Nordin

Atomer

Norstedts

Alma i Sofia Nordins nya roman Atomer är en duktig kemist som hyser en djup förståelse för såväl miljökemi som matematik, till och med meteorologi har hon en fallenhet för. Hur atomerna förhåller sig till varandra är kunskap som hon behärskar in i minsta detalj. Men det där med människor och deras relationer är desto svårare för Alma.

Därför håller hon gärna människorna på avstånd. Då och då plockar hon med sig lättraggade män från kvarterskrogen för en natt, men aldrig att de får stanna längre än till morgonen och ingen av dem får komma tillbaka. Utom möjligtvis Gabriel som kommer och går mellan sina misslyckade relationer. Men känslor och kärlek, hur vet man vad det egentligen är? Undrar Alma redan som barn som blir brydd över de andra tjejernas säkerhet på den punkten.

En kväll träffar hon Cedrik på stamhaket. Även han får följa med Alma hem. Skillnaden på Cedrik och de andra männen är att han är Almas bästa och enda vän från uppväxten. Minnen rullas upp och läsaren får följa med tillbaka till barndomens somrar, fyllda av spirande luftig glädje men också färgade av mörk förtvivlan och förbjudna svarta känslor.

Sofia Nordin har skrivit en rad romaner för både vuxna och unga läsare och för sina ungdomsromaner har hon blivit dubbelt Augustnominerad.

I Atomer är Sofia Nordins förmåga att skriva för och om unga en oumbärlig tillgång, hennes sätt att gestalta den unga Alma och Cedriks relation med stark närvaro gör berättelsen äkta och trovärdig.

Hennes prosa är ren, klar och avskalad. Ändå med ett vackert och enkelt bildspråk som sätter fantasin i rullning, också i delarna om den vuxna Almas liv är språket lätt och lekfullt på samma gång. Även om skildringen här blir något mer skruvad. Sofia Nordins träffsäkra, drivna berättande och hennes sätt att vända och vrida på livets svåra frågor och hur de sätter sin prägel på både barndom och vuxenliv och skapar ett levnadsöde, är svårt att värja sig emot. Och inte en enda gång krånglar hon till det.