Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart dags för nationella ninjadagen

I Japan finns det många, många helgdagar. En av de mest spektakulära inträffar faktiskt i helgen: Nationella ninjadagen.

På söndag infaller den årliga nationella Ninjadagen i Japan. Anledningen till att den äger rum på datumet 22/2 (som ännu inte är en officiell ledigdag i landet) är japanernas kärlek till ordvitsar. Det japanska ordet för siffran två är "ni", liksom förleden i ordet ninja, medan ordet "nin" syftar på uthållighet eller tålamod.

Städerna Iga och Koka, båda historiska ninjafästen, har gått i fronten för att etablera helgdagen. Nöjessajten Kotaku skriver att skälet är uppenbart: En önskan att marknadsföra kommunerna. Japan har mängder av den här sortens temadagar, som ofta grundas i samma syfte.

Sedan den andra februari har ninjaevenemang pågått över hela Japan för att flagga för den kommande dagen, så bli inte förvånad om du som turist ser ett antal maskerade krigare sitta och ha picknick i en park, eller sälja sushi vid restaurangerna. I Kokas stadshus, till exempel, har de kommunanställda klätt upp sig i full ninjamundering, med mask, svärd och allting, och bär plaggen medan de gör sina dagliga ärenden, som att ringa telefonsamtal, arbeta vid datorerna och möta invånarna.

Ninja eller shinobi är ett namn som brukade ges spioner och maskerade legosoldater i det medeltida Japan. Till sysslorna som kopplas samman med ninjor hör spionage, sabotage, infiltration och lönnmord. Enligt myten utövade de även en stridskonst vid namn ninjutsu.

Sedan lång tid tillbaka är ninjor vanligt förekommande i populärkulturen, inte minst inom filmmediet. Ett svenskt försök inom genren är The Ninja Mission från 1984. Den har nått en viss kultstatus, men genererade aldrig i några pengar för producenten och regissören Mats Helge Olsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.