Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Snart dags för filmfest i Göteborg

500 filmer från 84 länder.Nu drar Göteborgs filmfestival upp ridån för sitt största år någonsin.

Den 36:e upplagan av Göteborgs internationella filmfestival invigs på fredagen med den Oscarsnominerade norska storfilmen "Kon-tiki". Sedan följer elva dagars filmfrossa och i år är den ännu större än tidigare. Festivalen, som är den femte största i Europa, har skakat fram 45 000 extra biljetter och fler visningplatser i centrala Göteborg och i Västra Frölunda. Totalt finns 250 000 biljetter att få fatt i.

Chile i fokus

Ett speciellt fokus ligger på Chile, 40 år efter att general Pinochet tog makten. De senaste åren har landet märkt ut sig som ett starkt filmland efter att länge ha varit kulturellt traumatiserat, som festivalens programchef för internationell film Jonas Holmberg uttrycker det.

-Nu finns en stor bredd. Vi visar filmer av etablerade filmskapare som Raúl Ruiz, Chiles Bergman, men också från den nya generationen som har börjat ta sig an andra ämnen, säger Jonas Holmberg.

Bästa nordiska film ska prisas

Det ska som brukligt också delas ut en bunt filmpriser. Redan klart är att vinnaren av Göteborgs stora filmpris är "Searching for Sugar Man" av Malik Bendjelloul. Prissumman på 50 000 kronor delas ut i samband med invigningen. Dessutom ska världens största filmpris, Dragon award för bästa nordiska film, delas ut med en prissumma på 1 miljon kronor. En av de potentiella vinnarna är det svenska bidraget "Faro", av Fredrik Edfeldt som nu följer upp sin debutfilm "Flickan".

Ny dokumentärtävling

Den formtoppade dokumentärfilmen uppmärksammas också, i år har ett helt nytt dokumentärpris instiftats. Åtta nya nordiska dokumentärer är med i tävlan, däribland Mia Engbergs "Belleville baby", som också ska tävla i Berlin under kommande festival.

Göteborgs internationella filmfestival äger rum 25 januari-4 februari 2013.