Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Megan (Gina Fillingham) vill starta ett band för att hon och kompisarna ska bli coola, hon har redan köpt ett trumset och anmält dem till en tävling. Ben (Luke Halliwell) och Holly (Megan Grech) är först tveksamma.

Snärtigt drama om vänskap och respekt

Broken biscuits är en ung pjäs om lojaliteter och smärtan i att gå sin egen väg. Lis Hellström Sveningson imponeras av drivet hos GEST och får sig ett befriande skratt.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Teater

GEST
Broken biscuits 
Av Tom Wells
Regi: Kristina Brändén Whitaker
Scenografi och kostym: Ger Molde Monnikhof
I rollerna: Gina Fillingham, Megan Grech, Luke Halliwell
Spelas t o m 12 april
 

GEST – Gothenburg English Studio Theatre berikar Göteborgs teaterliv med engelsk replikföring, alternativa tonlägen och nya pjäsförfattare. Skandinavienpremiären för Broken biscuits av Tom Wells är inget undantag. Pjäsen är rapp, intelligent och överraskande. Och väldigt rolig! Wells hör till de nya dramatiker som nått fram till The Royal Court och National Theatre i London, den nivå som GEST brukar hålla sig till.
Det är det inte bara dramatikern som introduceras, uppsättningen är också något av en start för skådespelarna. Gina Fillingham, Megan Grech och Luke Halliwell utexaminerades alla från olika teaterskolor i England förra året.

Och nog har de lärt sig agera! Regissören Kristina Brändén Whitaker – en av de konstnärliga ledarna för GEST – har en snabbsnackande, vältajmad och samspelt trio till förfogande.

Det ungdomliga ligger även i pjäsens natur. Tre 16-åringar har just slutat skolan och hamnar i ett mellanrum i väntan på nästa utbildningssteg. De förenas i en syn på sig själva som förlorare – fast det är en vrångbild att bekämpa.

Megan (Gina Fillingham) bestämmer sig för att gruppen ska skaffa sig en annan roll i den nya skolan. De ska bli coola. Och det ska de bli genom att starta ett band, hon har redan köpt ett trumset och anmält dem till en tävling. 

Holly (Megan Grech) och Ben (Luke Halliwell) är båda skeptiska. Ingen kan ju spela och dessutom vill Holly helst utveckla sina datorkunskaper medan Ben har fått sommarjobb. 
Men de låter sig övertygas. Broken biscuits handlar om vänskap på gott och ont, om lojaliteter och om smärtan i att själv våga välja sin väg, även om det uppfattas som svek. 
De unga skådespelarna behöver inte göra sig till för att gestalta tonåringarna. Alla är bottnade och nyanserade, i både glädje och kval. Språkbruket sitter som en smäck, med den snärt som karaktäriserar engelsk komedi. Gina Fillinghams Megan går på som en ångvält, hon har sin övervikt som både drivkraft och försvar. All längtan efter killar och kärlek lever hon ut genom Hollys trevande möten med det andra könet. Ben är gay, helt accepterad av de övriga två, även i klänning.

Spelet om maktbalansen i trion blir en vinglande väg där ömhet är granne med kritik. Alla som genomlevt – eller genomlever – barn- och ungdomen kan känna igen sig och kapitulera med befriade skratt när skådespelarna prickar in sina poänger. Respekten vinner.