Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En välkända trio: Bamse, Skalman och Lille Skutt. Bild: Nordisk film.

Snällheten stark i ny Bamsefilm

En snäll film med en idiotisk story, tycker GP:s recensent, Mats Johnson.

FILM

Bamse och häxans dotter

Regi: Maria Blom & Christian Ryltenius, Sverige/Taiwan, 2016 (60 min)

Hundraettåringen är i stor utsträckning inspelad i Budapest. Nya Pettson & Findus är en tysk film. Nya Bamse är animerad i Taiwan. I och för sig kan det bli bra ändå, men lite märkligt är det.


Bamse och tjuvstaden (2014), som jag gav en trea i betyg, var oväntat actionbetonad och innehöll några scener som var för otäcka för de allra minsta.


Bamse och häxans dotter är sävligare, och snällare i största allmänhet, och en film med två tydliga budskap: Tillsammans blir vi starka. Man skall vara snäll.


Men naturligtvis innehåller filmen en skurk, närmare bestämt den elake och girige kapitalisten Krösus Sork. Han har luskat ut att det ligger guld på bäverdammens botten. För att komma åt guldet tänker Krösus och hans sorkhantlangare tömma dammen på vatten, vilket kommer att leda till översvämning i hela Bamsebyn.


En idiotplan, men när det gäller storyn är det mycket som är idiotiskt/ologiskt.
För att vara en Bamsefilm medverkar Bamse (Peter Haber gör rösten) inte så mycket. I stället kretsar det mesta kring loflickan Lova, det är hon som är häxans dotter.
Lova har fått lära sig att inte lita på någon och att häxor är avskydda av alla. Något som den sluge Krösus tänker utnyttja.


Animeringen är okej. Sångnumren är helt under isen. Man kan tidigt misstänka att allt kommer att ordna sig till det bästa på slutet.


På filmens pluskonto hamnar att den inte är inspelad i tröttsam 3D och att den är 60 minuter kort, de animerade filmerna från Disney/Pixar tenderar att vara dubbelt så långa (det är för långt).