Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Smycken som skiftar i färg

Ljusets brytningar får glaset i Jiro Kamatas smycken att reflektera olika färger. "För mig är ljus en levande varelse, Det rör sig överallt, tunnas ut, växer sig starkare och byter färg", säger den konstnären, som är i Göteborg för att föreläsa och ställa ut.

Konstnären Jiro Kamata är född i Japan. Han bor sedan många år i München, där arbetar han i sin egen studio.

- Med ett tydligt personligt uttryck och en perfekt finish i sina arbeten tillhör Jiro Kamata den absoluta världstoppen inom konstarten. Han arbetar med alla de mest respekterade gallerierna. Vi är otroligt stolta över att ha honom här, säger Karin Roy Andersson, smyckekonstnär som driver galleri Four.

Jiro Kamata visste tidigt att han skulle ville arbeta med smycken.

- Det var naturligt. Mina föräldrar driver en juvelerarbutik och jag utbildade mig till guldsmed i Japan. 

Under studietiden i Tyskland utvecklade han en egen stil och metod där han blandar guldsmedsteknik med icke-traditionella material. I en av sina första serier använde han vanlig tejp i kombination med 18 karats guld.

Förälskad i materialet

- Materialet är utgångspunkten för mig. Jag måste bli förälskad i materialet och sedan jobba och bekanta mig med det för att hitta den rätta känslan. Om relationen fungerar så behöver jag inte fundera, då visar materialet mig vad jag ska göra med det, förklarar Jiro Kamata.  

Serien med halssmycken och broscher som han visar i Göteborg har han gett titeln Bi.

- Bi som i bi-cycle eller bi-sexual, det engelska prefixet för två.

I serien Bi har han kombinerat silver med ett optiskt glas, så kallade dikroiska speglar, med en speciell yta som filtrerar vissa färger.

- Färgen ändrar sig beroende på hur ljuset faller, säger han och vänder och visar i skyltfönstrets skarpa ljus.

Det speciella glaset hittade han hos ett lampföretag. Och när såg färgspeglingarna och ljusets skiftningar fick han en aha-upplevelse.

- Under en resa i Chile besökte jag Atacamaöknen. En plats där det nästan aldrig regnar och där luften är extremt klar. Där upplevde jag en färgsprakande solnedgång i kombination med en fullmåne som steg upp på himlen på andra sidan. Det var något som verkligen berörde mig. Det var många, många färger. Ljus gör färg.

"Bär på minnen och berättelser"

Den runda kloten går igen i formen på halssmyckena, där oxiderat silver ramar in det optiska glaset.

Tidigare har han kombinerat silver med gamla, använda kameralinser i sina smycken. 

- Mina smycken bär på minnen och berättelser.