Smockfullt på vägarna till fjällen

ANNONS
|

Sportlovsveckorna drar vanligtvis mycket trafik till de större vägarna men nu ska dessutom totalt 200 000 människor till Falun för att följa skid-VM och det väntas bli besvärligt på vägarna i Dalarna.

-Vansinnes massa folk, bara på lördag och söndag ska 40 000 personer ta sig dit. Sedan har vi allt sportlovsfolk som ska vidare norrut till fjällanläggningarna. Det kommer att bli svårt att undvika köer, säger Lars Hedström på Trafikverkets pressjour.
VM, Vasa och vinterlov

Trafikverket räknar med att arrangemanget kommer att påverka trafiken i hela regionen kring Falun. Att VM avslutas nästa helg när Vasaloppsveckan inleds underlättar inte situationen.

-Hela området runt Falun är svårframkomligt och då är det en ganska stor radie kring Falun, sedan under Vasaloppsveckan är Mora oerhört ansatt, säger Johan Alm, gruppchef för trafikverksamheten i Dalarna.

Han börjar rabbla några extra belastade vägar under de kommande veckorna men stannar snabbt upp och sammanfattar:

-Det enda vi vet med säkerhet är att det kommer att vara jättetrångt och mycket trafik. För dem som ska vara i Falun och titta på spelen så vill jag slå ett slag för kollektivtrafiken.
Bli inte irriterad

Viktigaste rådet från Johan Alm är att acceptera att det kommer att ta tid.

-Låt det ta tid och stressa inte.

Trafikverket är inne på samma spår.

-Var beredd från början på att resan tar längre tid. Man får helt enkelt räkna med att de flesta vägar har mycket trafik och då har man roligare om man vet det från början och tar det lugnt, säger Lars Hedström.

Enligt SMHI är inte något oväder på gång i området. I Dalarna väntas temperaturer kring nollstrecken.

ANNONS

Ta det lugnt och stressa inte upp dig om det blir en lång väntan i bilköer. Här är några tips på billekar som kan hjälpa till att fördriva tiden:

Nynna låten: Första spelaren lyssnar på en låt med hörlurar och börjar nynna med, utan att sjunga orden. När någon av de andra spelarna tror sig veta vilken låt det är, säger den sitt namn. Bestäm på förhand om man ska säga artist, låttitel eller både och för att få rätt på sin gissning. Har den som gissar rätt, får den nynna nästa låt. Är gissningen fel, fortsätter den första spelaren att nynna.

20 frågor: Tänk på en person och håll det hemligt. Medpassagerarna i bilen får i tur och ordning ställa ja- och nejfrågor för att lista ut vem det är. Den som gissar rätt, får tänka på en person nästa gång.

A till Ö: Hitta alla bokstäver i alfabetet på saker ni passerar. Bokstäverna ska vara i alfabetisk ordning. Endast en bokstav per skylt, affisch, registreringsplåt eller vad det nu är, är tillåten.

Tysta leken: På en given signal tystnar alla deltagare. Den som först låter, åker ut. Leken fortsätter tills det finns en som är tyst kvar.

Källa: lektips.se

ANNONS