Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smockfullt på vägarna till fjällen

Räkna med långa köer på vägarna genom Dalarna i helgen. När många av Mellansveriges sportlovsfirare kör till Dalafjällen kommer samtidigt 40 000 besökare till skid-VM i Falun.

Sportlovsveckorna drar vanligtvis mycket trafik till de större vägarna men nu ska dessutom totalt 200 000 människor till Falun för att följa skid-VM och det väntas bli besvärligt på vägarna i Dalarna.

-Vansinnes massa folk, bara på lördag och söndag ska 40 000 personer ta sig dit. Sedan har vi allt sportlovsfolk som ska vidare norrut till fjällanläggningarna. Det kommer att bli svårt att undvika köer, säger Lars Hedström på Trafikverkets pressjour.

VM, Vasa och vinterlov

Trafikverket räknar med att arrangemanget kommer att påverka trafiken i hela regionen kring Falun. Att VM avslutas nästa helg när Vasaloppsveckan inleds underlättar inte situationen.

-Hela området runt Falun är svårframkomligt och då är det en ganska stor radie kring Falun, sedan under Vasaloppsveckan är Mora oerhört ansatt, säger Johan Alm, gruppchef för trafikverksamheten i Dalarna.

Han börjar rabbla några extra belastade vägar under de kommande veckorna men stannar snabbt upp och sammanfattar:

-Det enda vi vet med säkerhet är att det kommer att vara jättetrångt och mycket trafik. För dem som ska vara i Falun och titta på spelen så vill jag slå ett slag för kollektivtrafiken.

Bli inte irriterad

Viktigaste rådet från Johan Alm är att acceptera att det kommer att ta tid.

-Låt det ta tid och stressa inte.

Trafikverket är inne på samma spår.

-Var beredd från början på att resan tar längre tid. Man får helt enkelt räkna med att de flesta vägar har mycket trafik och då har man roligare om man vet det från början och tar det lugnt, säger Lars Hedström.

Enligt SMHI är inte något oväder på gång i området. I Dalarna väntas temperaturer kring nollstrecken.