Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Lindbäck.

Smart, småprilligt och allvarsamt

Johanna Lindbäck har skrivit en härligt nördig ungdomsroman med dialog utan slentrian.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Bok

12+
JOHANNA LINDBÄCK
Karta för förälskade & andra vilsna
Gilla böcker

Hur kan man orientera sig i en terräng där man aldrig varit förut? För Julia och Rasmus, som precis gått ut nian, blir den första stormande förälskelsen en utmaning. Nästan som att kasta sig in i ett outforskat territorium där forna tiders kartografer skulle ritat in drakar och sjöodjur för att signalera fara. Saken blir inte lättare av att Julia har en pojkvän, en übertrevlig, snygg kille som hon gör sitt bästa för att bli kär i. Ett tillstånd hennes bästa kompis dess värre redan befinner sig i.

I Johanna Lindbäcks härligt nördiga ungdomsroman Karta för förälskade & andra vilsna får läsaren uppleva några intensiva och förvirrande sommarveckor, växelvis betraktade ur Rasmus och Julias perspektiv. Rasmus mamma hyr en stuga på Dalarö utanför Stockholm, i grannstugan huserar Julias familj och snart ser ungdomarna till att korsa varandras vägar så ofta som möjligt. De delar en underfundig humor och tillsammans bygger de upp en lätt skruvad värld där till synes oväsentliga detaljer kan sprida ljus över svårgripbara sammanhang. Insikter som blir material till Rasmus klurigt tecknade kartor.

Lindbäck följer den romantiska komedins välbekanta struktur, men arbetar så skickligt med dialogen att historien aldrig hamnar i någon förutsägbar slentrian. Dessutom gör återblickar på en vårtermin av utanförskap och svek att Julia får tydligare konturer och framstår både som en sympatiskt filosoferande boknörd och en tjej som kan hämnas på sin bästis Karin genom att flörta med hennes förälskelse Isak.

Den problematiska relationen till Karin handlar inte bara om killar utan minst lika mycket om klasskillnader som blir alltmer pressande för Julia som inte har råd att följa med på utlandsresor eller shoppingräder i stan.

Karta för förälskade & andra vilsna är en smart, småprillig och samtidigt allvarsam skildring av känslostormar som ingen karta i världen kan förbereda en på.