Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hasse P (Mikael Persbrandt) i "Tårtgeneralen". "Han har lite adhd, är kanske lite bipolär, har en missbrukarpersonlighet. Inte så långt bort från Persbrandts egen resa, det har vi pratat mycket om", säger regissören Fredrik Wikingsson. Pressbild.

Småstadshjältar förgyller svenska filmvåren

I vårens lovande utbud av svenska filmer finns en tydlig trend: Glada amatörer tar plats och mindre kommuner skildras med jädrar anamma.

I den fiktiva kommunen Lafors råder nybyggarfeber sedan det står klart att ett tyskt lågprisvaruhus eventuellt kan lokalisera sig till orten. En snygg kommunfilm behövs för att sälja in Lafors och uppdraget går till två unga skoltjejer, som får (kanske lite väl) fria händer.

Varm komedi

Gabriela Pichler, som skrivit manus tillsammans med Jonas Hassen Khemiri, följer upp sin debutsuccé "Äta, sova, dö" med "Amatörer". Det är en, att döma av trailern som presenterades tillsammans med övriga premiäraktuella svenska filmer på måndagen, varm och sprudlande komedi.

- Vi letade efter vad det finns för bilder av vårt samhälle, vad sägs represtera oss? Kommunfilmer är ju ett sådant fenomen, det är ett mikrokosmos som vi har lekt med, säger Gabriela Pichler.

Verklig smörgåstårta

En verklig ort som sätts på filmkartan i vår är Köping, Filip Hammars födelsestad. Där utspelade sig ett minidrama 1985, som inkluderade utmärkelsen "Sveriges tråkigaste stad", en småmisslyckad entreprenör vid namn Hasse P och drömmen om en gigantisk smörgåstårta.

Nu debuterar tv-profilerna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson som långfilmsregissörer med "Tårtgeneralen".

- Vi hoppas att den ska bli gripande och rolig, förhoppningsvis säger den något om tiden då och vår tid nu. Konflikten storstad-småstad är alltid aktuell. Vad det beror på? Tja, alla vill väl bli sedda fast de verkar i ett litet sammanhang, att folk håller på med saker och kämpar på, säger Fredrik Wikingsson och fortsätter:

- Jag och Filip har alltid skildrat landsorten, vi graviterar väl mot det vi själva kommer ifrån och hade Filip inte försovit sig i dag så hade han sagt att det här är en väldigt personlig berättelse som han har väntat ett helt liv på att få spela ut.

Under våren släpper flera av svensk films mest namnkunniga nya filmer. Engelskspråkiga "Euphoria" är Alicia Vikanders tredje samarbete med regissören Lisa Langseth. Den till synes dramatiska "Innan vintern kommer" av Stefan Jarl, om en familj på landsbygden som lever på som vanligt trots en statskupp samt "Jimmie", ett flyktingdrama ur en fyraårings perspektiv av Jesper Ganslandt får premiär.

Youtube-kändisar på bio

Välkända på Youtube men nya på bioduken är filmkollektivet Crazy pictures, som i sin delvis gräsrotsfinansierade katatrof-thriller "Den blomstertid nu kommer" debuterar med att spränga Västerbron i Stockholm.

Huvudpersonen Alex (Christoffer Nordenrot) åker tillbaka till sin barndomsby, där han tillsammans med sin ungdomskärlek och pappa försöker överleva en mystisk attack.

- När vi började med projektet kändes det här scenariot långt borta men nu har samtiden kommit ikapp och det har varit kittlande att göra fiktion av det säger Olle Tholén, producent på Crazy pictures.