Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Smärtfri resa från bok till bio

Inget kan uppröra bokfans så mycket som en dålig filmatisering. Men trots sina miljontals läsare har Harry Potter-sagan gjort en triumfartad resa till filmduken, med publikrekord och fina recensioner.

David Yates, som har regisserat de sista fyra filmerna, tror att framgången beror på att filmerna liksom böckerna har tillåtits att vara olika. Även om historierna har varit trogna originaltexten så har alla de fyra regissörerna - Chris Columbus, Alfonso Cuarón, Mike Newell och Yates själv - fått sätta sin prägel på stämningen.

TT Spektra: Hur har ni fyra präglat filmerna?

-Chris gjorde berättelsen tillgänglig och populär med massor av charm och förundran, Alfonso vågade ta en massa risker med sin film, Mike hade ohämmat kul med sin. Jag bestämde jag mig för att min uppgift skulle vara att låta alltihop mogna - precis som böckerna har gjort - och göra det lite mer vuxet, mörkare och mer laddat.

Författaren J K Rowling har också satt ett starkt avtryck i filmerna. Det var hon som insisterade på att Harry skulle spelas av en engelsman i stället för Spielbergs förslag, amerikanen Haley Joel Osment ("Sjätte sinnet").

Filmerna har också påverkat böckerna. När Rowling skrev de sista böckerna såg hon Daniel Radcliffe framför sig som Harry Potter - och många läsare gjorde det samma.