Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"LasseMaja har gjorts flera gånger tidigare, så det har känts som att det är upp till bevis på något sätt", säger regissören Josephine Bornebusch.

Skruvat när LasseMaja löser första mysteriet

När en värdefull bok försvinner från Vallebyskolan är alla misstänkta. Nu får filmen om Lasse och Majas allra första möte och mysterium biopremiär – med regissören Josephine Bornebusch bakom kameran.

Tjuven har lämnat en kopp kaffe vid brottsplatsen. "Barn dricker ju inte kaffe – men vuxna gör! Det måste vara någon av lärarna som snott boken!"

Så går det till när den berömda deckarduon snokar rätt på den allra första ledtråden i nya filmen "LasseMajas detektivbyrå – det första mysteriet".

- Det var jättekul att spela in den scenen. Det var just där som Lasse och Maja inser att de ska vara kompisar, säger Ester Vuori, som spelar den spralliga Maja.

- Ja, hela filmen handlar om hur de blev vänner och hur de samarbetar, säger Frank Dorsin, som spelar Lasse.

Bornebuschs långfilmsdebut

Den otippade vänskapen står i fokus när mysteriet i den skruvade staden Valleby ska lösas: Maja är tuff, streetsmart och vågar lifta till skolan. Lasse är analytisk, aningen töntig, och går runt i urtvättad kavaj med fluga.

- Inte för att vara taskig men Maja tänker inte innan hon gör saker. Och Lasse tänker för mycket. Men trots att de är så olika så behöver de varandra för att lösa fallet, säger Frank Dorsin.

- Det är just vänskapen och deras olika egenskaper som gör att det går så bra för dem, säger regissören Josephine Bornebusch.

"LasseMajas detektivbyrå" är hennes debut som långfilmsregissör – men det är långt i från första gången som en filmatisering av de populära LasseMajaböckerna går upp på vita duken:

- Att regissera den här filmen har varit det roligaste jag någonsin gjort, men det har också varit skitjobbigt. Många känner redan till "LasseMaja" och har förväntningar, det känns som att det är "upp till bevis" på något sätt, säger hon.

Lagom familjefilm

I övriga roller syns flera av Bornebuschs skådespelarkollegor: Johan Rheborg spelar vaktmästare, Jonas Karlsson spelar engelsklärare och Katrin Sundberg gör rollen som skolans rektor.

- Det har varit skönt och tryggt att ha dem på plats. Men sedan kände jag också att ”Gud ska jag nu gå in och regissera mina kollegor, vad kommer de att tycka om det?" Jag vill ju inte trampa någon på tårna, säger Josephine Bornebusch.

TT: Hur tror ni att tittarna kommer att reagera?

- Jag tror att folk kommer gilla den för den är inte för rolig och inte för läskig. Den är lagom, en familjefilm, säger Frank Dorsin.

Så, vem har snott boken – är det den skumma vaktmästaren, gympaläraren, den konstiga bibliotekarien, eller kanske rektor Brynolfsson själv?

- Det får ni se om ni går och kollar på filmen. Och så får ni se riktigt jävla bra skådespeleri också, säger Frank Dorsin.

"LasseMajas detektivbyrå – Det första mysteriet" får premiär den 1 juni.