Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

AJ Finn heter egentligen Daniel Mallory men valde att skriva sin debutroman under pseudonym.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skrev succéromanen under pseudonym

Alfred Hitchcock och Gillian Flynn är två av AJ Flynns största inspirationskällor. Det märks i debutboken ”Kvinnan i fönstret”, som har blivit en av det senaste årets internationellt mest hyllade spänningsromaner. Nu blir den film med Amy Adams i huvudrollen.

- Allt som har hänt har överträffat de vildaste drömmar jag kunde ha haft, säger Finn till TT när han besöker Stockholm.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Egentligen heter han Daniel Mallory, men eftersom han arbetade som bokförläggare medan han skrev och pitchade sin debutroman tyckte han att det var bäst att använda sig av en pseudonym. Och nu när ”Kvinnan i fönstret” har blivit en internationell succé känns det lika bra att behålla det namn som har gjort honom känd.

Spionerar på grannarna

Boken handlar om en kvinna som bor ensam i New York. Hon har trassliga familjeförhållanden, går nästan aldrig ut och spionerar dessutom på sina nyinflyttade grannar. En kväll tycker hon sig se något fasansfullt hända i deras lägenhet. Såg hon rätt? Och i så fall, vad kan hon göra?

- Visst har den hämtat inspiration från Hitchcocks ”Fönstret mot gården”. Den är en av mina favoritfilmer. Jag beundrar Hitchcocks smarthet och kvickhet och hans sätt att alltid antyda i stället för att visa våld. Jag inspireras av det, i min bok finns det varken explicit våld eller sex.

Men även verkligheten bjöd på inspiration.

- Jag funderade över vad jag skulle skriva om när jag såg hur min granne, i en lägenhet på Manhattan, stod ensam i ett rum. Varför var hon ensam inomhus i ett stekhett Manhattan i augusti? Det kändes ensamt och sorgligt och utifrån det föddes min story inom ett par dygn.

Bidade sin tid

AJ Finn hade börjat fundera över att skriva en roman redan 2008, men kände att det just då inte var populärt med psykologiska thrillrar typ de som den av honom beundrade Patricia Highsmith har skrivit. Han bidade sin tid, samtidigt som han som förläggare publicerade böcker som han inte alltid var så förtjust i.

- Sedan kom Gillian Flynns ”Gone girl” och Paula Hawkins ”Kvinnan på tåget” och då kände jag att tiden var rätt. Det finns plats hos läsarna för ambitiösa berättelser inom kriminallitteraturen.

Redan 15 månader innan ”Kvinnan i fönstret” publicerades såldes filmrättigheterna till 20th Century Fox. Joe Wright, senast aktuell med ”Darkest hour”, ska regissera, och Amy Adams spelar huvudrollen. Filmen får premiär hösten 2019.

Sade upp sig

Trots att det var klart att boken skulle publiceras och AJ Finn hade fått mycket bra betalt för filmrättigheterna väntade han med att säga upp sig.

- Jag har sett alltför många exempel på debuterande författare som trott att allt skulle gå bra och sedan gjorde det inte det, och de stod där med ingenting. Men fem dagar innan boken skulle komma ut kände jag mig så pass säker att jag vågade ta steget.

Nu är han författare på heltid. Känner han inget tryck när han måste börja fundera över bok nummer två? Många som har kommit med en hyllad debutbok har fallit rätt ordentligt med uppföljaren.

- Jag vet, men jag började med bok nummer två innan ”Kvinnan i fönstret” publicerades. Jag är nästan klar med den. Det är en mer ambitiös bok, och visst är jag lite nervös. Tanken är att den ska komma ut ungefär samtidigt som filmen ”Kvinnan i fönstret” kommer.