Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SKRÄLLEN: Ukraina tog hem segern i årets Eurovision Song Contest!

Favoriterna föll. Det ukrainska bidraget 1944 med Jamala stod som vinnare i Eurovison Song Contest. Svenske Frans slutade femma.

 

 

Sekunden efter att programledarna Måns Zelmerlöw och Petra Mede, eller Zelmede som den hyllade duon lite fyndigt döpts till, utropade Ukraina till vinnare blev det alldeles tyst. Nästan i alla fall. Därefter flög Jamala upp i luften och såg lika underbart överraskad som glädjechockad ut. Sedan väntade programenligt ännu ett framförande av vinnarlåten medan Globen firade lite stillsamt. 

För det blev en festlig kväll, även om vinnarbidraget är allt annat än en schlagerstänkare. Justin Timberlake hade ju dykt upp när det behövdes som bäst och tillsatt nytt syre, och det var oväntat bra drag genom stora delar av den drygt tre och en halv timmar långa finalen, en maratonsändning som inleddes med att samtliga 26 tävlande en och en stövlande in på scenen och presenterades till en rad olika svenska EDM-hittar.

Och vårt inhemska musikunder berördes på fler sätt under programmet, inte minst i den ihopklippta musikvideo av Jonas Åkerlund som gick igenom den svenska pophistorien från Abba och framåt, via bland annat Europe, Robyn, Günther (?) och Avicii. Frågan är väl om 17-årige Frans Jeppsson Wall kommer att beredas plats där?

Efter att ha missat lite i öppningen av sitt bidrag If I were sorry flöt det på fint och det märktes tydligt att Frans var Globenpublikens alldeles särskilda älskling, och även om Frans aldrig varit direkt segertippad hade den svenska Eurovisiondelegationen nog hoppats på en lite bättre placering än en femteplats.

Bättre gick det för Petra Mede och Måns Zelmerlöw. Deras avslappande sätt att leda de här tre sändningarna (två semifinaler och finalen) med chosefri attityd och vältajmad, lätt ekivok humor tycks ha träffat helt rätt. Fansen älskar dem, och när Petra Mede tog Eurovisions reklamartade uppmaningar om att köpa den officiella cd:n ett par steg längre och även tipsade om Eurovisions tvångströja, för de riktigt inbitna fansen, då vred sig även den internationella presskåren i skratt.

Dessutom var det mer spännande än vanligt. Tack vare SVT:s nya röstningsregler, där folkets röster presenteras sist, kunde dramatiken kring slutsegraren hållas vid liv bra mycket längre än när till exempel Loreen vann i Baku och rafflet dog med 15 minuters röstande kvar.

Nu blir det alltså Ukraina som får arrangera Eurovision Song Contest 2017. Precis som landet gjorde 2005. 

 

LÄS MER: Frans är redo för Globen

LÄS MER: Sverige kommer att segra oavsett Frans placering