Pauline Skött, känd som Skott, har svårt att skriva låtar när hon är ute på turné: "Det är så mycket nya intryck, så när man väl är ledig eller reser så sover man. Det är svårt att säga till sig själv att 'du måste skriva en hit nu, i stället för att somna'. Det har varit min största utmaning, att se till att få tillräckligt mycket studiotid."
Pauline Skött, känd som Skott, har svårt att skriva låtar när hon är ute på turné: "Det är så mycket nya intryck, så när man väl är ledig eller reser så sover man. Det är svårt att säga till sig själv att 'du måste skriva en hit nu, i stället för att somna'. Det har varit min största utmaning, att se till att få tillräckligt mycket studiotid."

Skott siktar mot album nästa år

Det första året som artist har varit en succé för Pauline Skött. I helgen spelar hon på Popagandafestivalen.

ANNONS
|

Tanken var att bli låtskrivare, men när Pauline Skött var 16 år insåg hon att hon tyckte om att sjunga också. Förra året började hon att släppa musik under artistnamnet Skott, och fick direkt uppmärksamhet av Katy Perry och Lorde på Twitter.

- Det var ingenting jag hade förväntat mig, speciellt med de första två låtarna, att de fick den uppmärksamheten, även av artister, säger hon.

ANNONS

Uppvuxen i Dalarna

Pauline Skött är uppvuxen i Vikarbyn i Dalarna, men bor numera i Stockholm. Där kommer hon också att spela på Popagandafestivalen den 2 september. Andra som spelar på festivalen är Tove Lo och Oskar Linnros.

- Det blir mer naket. Mina vänner är där och jag pratar svenska med publiken, det blir mycket mer personligt, säger Pauline Skött.

Hon berättar att hon har vant sig vid att gå in i ett slags engelsktalande roll när hon går upp på scenen som Skott.

- De gånger jag har spelat i Sverige har det hänt minst två gånger att jag börjar prata engelska med svensk publik. Det blir alltid väldigt cheesy. Lite pinsamt, säger Pauline Skött.

"Lite rädd"

Trots lovorden från världsartister har hon i dagsläget inga planer på att flytta till Los Angeles, där hon har sitt management.

- I stort sett alla man känner i musikindustrin bor i LA ett tag. Men hittills har jag inte känt något sug riktigt, säger hon.

ANNONS

- Jag är lite rädd för att solen skiner för mycket och att man förändrar sitt sätt att skriva låtar på, vilket kan vara väldigt bra, men jag kan tänka mig att man blir påverkad av det svenska vädret och årstiderna här. Åker jag till LA kan jag tänka mig att jag kommer att börja göra "beach/feel good-musik". Här blir det lite mer blandat, säger hon.

Påbörjat album

När kommer debutalbumet? Det återstår att se, men eventuellt nästa år.

- Jag har påbörjat ett album och siktar mot att kunna släppa det nästa år, helst tidigt på året. Men planen kan ändras väldigt fort. Men jag vill gärna fortsätta släppa musik, det är så roligt. Så det blir nog några fler låtar innan dess, säger Pauline Skött.

TT

Fakta: Popagandafestivalen

Popagandafestivalen, som arrangerades första gången 2002, hålls i år den 1–2 september på Eriksdalsbadet i Stockholm. Bland dragplåstren i år märks Tove Lo, Phoenix, Alt-J och Two Door Cinema Club.

Källa: Festivalens hemsida.

Fakta: Skott

Namn: Pauline Skött.

Ålder: 25.

Bor: Född i Vikarbyn i Dalarna men bor numera i Stockholm.

Familj: Föräldrar och två storasystrar.

Karriär: Släppte debutsingeln "Porcelain" förra året som Lorde uppmärksammade på Twitter. Katy Perry uppmärksammade senare låten "Wolf" på sitt Twitter-konto. Skott har släppt sex singlar hittills, och siktar mot ett album nästa år.

Aktuell: Spelar på Popagandafestivalen i Stockholm den 2 september.

Skott om...

... En av sina förebilder: "Jag har ganska nyligen blivit bekant med Mø, jag tycker att hon är en förebild inom popmusik. Hon gör det på sitt sätt, hon är så cool och gör grymma låtar."

... Sin favoritlåt just nu: "Just nu lyssnar jag på 'Feels' med Calvin Harris, det kanske egentligen inte är den vanliga typ som jag skulle lyssna på. Jag tycker att det är en feel good-låt."

ANNONS