Skoog och Petersson i "Rampfeber"

ANNONS
|

Ulla Skoog och Thomas Petersson må ha känt varandra i 22 år. Men de har aldrig stått på en scen samtidigt. I höst spelar de i Michael Frayns "Rampfeber" som får premiär i Halmstad.

-Det gick väl inte att undvika längre... säger Ulla Skoog.
-Nej, inte nu när det börjar handla om stora pengar, fyller Thomas Petersson i.

Båda skrattar.

Naturligtvis tycker de att det är roligt att äntligen få spela mot varandra, efter otaliga stå upp-gig i samma lokaler tidigt i karriären. Nu befinner sig båda på Lorensbergsteatern i Göteborg. Föreställningen "Rampfeber" har premiär i Thomas Peterssons hemstad Halmstad den 22 oktober. I januari året därpå spelas den klassiska komedin, som handlar om uppsättningen av en fars, på Lorensbergsteatern.

"Den ultimata komedin"

Men föreställningen satt långt inne.

ANNONS
-Ja, jag har väl läst "Rampfeber" fyra-fem gånger under de tretton år vi har spelat fars. Det är ju den ultimata komedin om det och visar precis vilket kaos som kan uppstå bakom scenen, säger Thomas Petersson.
-Men jag har aldrig vågat sätta upp den. Dels är den svår och dels krävs det mycket av den kvinnliga huvudrollen. Det krävs att den görs av en kvinna som man känner sympati för, men som också kan leverera cyniska och bitska kommentarer. Så jag har alltid tyckt att Ulla skulle vara perfekt,

Allt släppte när produktionsbolaget berättade att Ulla Skoog var ledig. När hon sedan tillfrågades för snart ett år sedan och sade "ja" var bollen i rullning.

Översatte manus
-Så nu sitter jag och regissör Christoffer Bendix och översätter och bearbetar manus. Det är oerhört avancerat, med anvisningar för både vad som händer i farsen som spelas i komedin, och vad som händer bakom scenen när den vänts i andra akten, säger Thomas Petersson och får medhåll av Ulla Skoog.
-Ja, när jag fick det på engelska var det ett väldigt tjockt och detaljerat manus. Men samtidigt som man brukar hata meningslösa scenanvisningar så är Michael Frayn briljant - ingen detalj är meningslös i hans manus.

Övriga roller i "Rampfeber" kommer att besättas under sommaren. Farsen har tidigare gått för utsålda hus i Londons West End och även satts upp i Stockholm och Malmö, bland annat med Adde Malmberg. Michael Frayns komedi har också filmatiserats med Michael Caine på 80-talet.

  1. Av: Michael Frayn.
  2. Originaltitel: "Noises off".
  3. Handlar om: Ett skådespelarsällskap som sätter upp en fars. I andra akt vänds scenen och publiken får se vad som försiggår där bakom medan farsen fortsätter att spelas.
  4. Regi: Christoffer Bendix.
  5. Översättning och bearbetning: Christoffer Bendix och Thomas Petersson.
  6. Premiär: Halmstad Teater 22 oktober 2011, Lorensbergsteatern i Göteborg 25 januari 2012.
  7. Medverkande: Ulla Skoog, Thomas Pettersson med flera.
ANNONS