Skolbok i Saudiarabien innehöll Yoda av misstag

ANNONS
|

Rymdsagan "Star Wars" har aldrig varit större än vad denär just nu. I december släpps "Star Wars: The Last Jedi", den åttonde delen i serien, och senare i höst dyker svenskutvecklare spelet "Star Wars: Battlefront 2" upp. Nu har en av filmseriens mest kända profiler lyckats ta sig in på ett något oväntat ställe.

När elever i Saudiarabien öppnade sina samhällskunskapsböcker i veckan möttes de av den gröna jedikrigaren Yoda bredvid kung Faisal, skriver New York Times.

Den svartvita bilden visar Saudiarabiens tidigare kung, då prins och utrikesminister, under ett FN-möte. Bredvid honom sitter den legendariske jedikrigaren.Menkonstnären Abdullah al-Sheri som står bakom bilden vet inte hur den lyckades ta sig in i en skolbok.

ANNONS

– Jag har designat bilden, men det är inte jag som förde in den i boken, säger Abdullah al-Sheri till New York Times.

Bilden på kung Faisal och Yoda är en del av ett konstprojekt där al-Seriblandar populärkulturella ikoner med historiska bilder. Utställningen har visats i bland annat Dubai, Aspen och Houston. Men i onsdags fick al-Sheri ett sms från sin mamma, som är lärare, om att hans bild numera även dyker upp i en lärobok.

– Han var vis och höll alltid kraftfulla tal. Så jag ansåg att Yoda var den karaktär som var närmast kungen. Samt att Yoda, och hans ljussabel båda är gröna likt Saudiarabiens flagga, sägerAbdullah al-Sheri om valet att sammanföra just Yoda och kung Faisal.

Abdullah al-Sheri påpekar också att han inte menade något illa, och inte ville vanhedra kungen.

Under torsdagen gick Saudiarabiens utbildningsminister ut på Twitter och bad om ursäkt för det hela.

"Utbildningsdepartementethar börjat trycka korrigerade kopior av läroboken och dragit tillbaka de tidigare versionerna. En kommittéhar tillsats för att hitta ursprunget till misstaget och vidta lämpliga åtgärder." skriver de på Twitter.

ANNONS