Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Skivbolag med framtidstro

Studion Welfare Sounds har spelat in många lovande artister i sina lokaler, för att sedan hjälpa banden med kontaktuppgifter till andra skivbolag. - Nu behöver vi inte längre behöver skänka bort sånt vi brinner för, säger medgrundaren Olle Björk.


Per Stålberg kommer ihåg Hultsfredfestivalen 2001 och den konsert som hans band, Division of Laura Lee, gjorde på områdets demoscen. Det var en mäktig spelning. Efteråt kom en kille från Burning heart springande och signade dem på plats – med ett handslag.  Han hoppas kunna göra detsamma för någon, någon gång. Med skivbolaget Welfare Records, grundat 2015, har han i alla fall resurserna som krävs. 
– Det finns otroligt mycket bra grejer i nästan varenda stad i Sverige. Det gäller bara att få tag på dem, säger han.
Fröet såddes redan 2008. Per Stålberg och Olle Björk, välbekanta ansikten på den svenska punk- och hardcorescenen, hade nått en klassisk skiljelinje: De var vuxna.

"Barn dök upp överallt"

Plötsligt fanns det familjer med i bilden, ”barn dök upp lite överallt” (Pers ord), och att turnera större delen av året var inte hållbart; inte i längden. 
– Då måste man göra något annat. Det blev knepigt, för vi hade ju sysslat med musik hela livet. Olle började som snickare, jag på en datorfirma. Det funkade inte för nån av oss, säger Per.
Lösningen? Att återvända till heltidsmusiken, men på ett annat sätt. Mer uppstyrt. En stor lokal som de förvärvat på Chapmans torg byggdes om till studio, och nästan omedelbart började de rutinerade musikarbetarna att få stadigt med jobb (”mest för att Per är en sån tjôtröv”, säger Olle). 2012 fick de uppdraget att koordinera musiken till Håkan Hellström-filmen Känn ingen sorg, som hade premiär året därpå. All musik till soundtracket spelades in i den gula villan på Tättingegatans brant som 2010 togs över av killarna.

Terra blev en vändpunkt

Under arbetet träffade de för första gången gruppen Terra, som då hette Ram di dam. Ett möte som skulle visa sig få stor betydelse för Welfares framtid. 
– Det var egentligen först när vi hörde deras Här kommer natten något år senare som vi bestämde oss för att bilda skivbolaget, säger Per Stålberg.
Vad var det som var speciellt med den låten? 
Olle Björk svarar: 
– Det var en känsla, en som jag ofta hade när jag var yngre. Jag fick lust att göra som man alltid gjorde på 90-talet när något var grymt: Man spelade in skiten, ringde till ett tryckeri i Tjeckien och beställde en sjutummare. Plötsligt hade man släppt en platta. Så hade jag inte känt på flera år.

Fem plattor på gång

En tjeckisk sjutummare blev det nu inte, men 2015 gavs i alla fall singeln ut med Welfares logga på konvolutet. 2016 kom Terras debutalbum Terrarism, och i framtiden väntar släpp med Missios, Ian Person och Järpvik. Welfare-familjen växer snabbt.
– Det är det som är så kul med att kombinera skivbolag och studio. Vi har ju kanske fem albuminspelningar som ligger på mixerbordet nu, och dem kanske vi också vill släppa på sikt. Vi behöver inte längre ge upp på musik som vi är engagerade i, och det tycker vi är jäkligt skönt, säger Olle Björk.