Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Skivbolagen ACT och Naxos Sweden protesterar mot Kulturrådets fördelning av bidrag till lokala jazzarrangörer. Arkivbild.

Skivbolag i jazzprotest

Skivbolagen ACT och Naxos Sweden går ut i en gemensam protest mot Kulturrådets fördelning av bidragen till lokala jazzarrangörer.

"Nedskärningarna borde aldrig ha gjorts. Beslutet har en omedelbar och negativ effekt på hårt jobbande, turnerande artister och musiker som redan har det kämpigt på en tuff marknad, särskilt i Skandinavien", skriver man i uttalandet.

13 av landets jazzföreningar blev utan statligt kulturstöd när Statens kulturråd fördelade verksamhetsbidragen i år. Tidigare har Kulturrådet låtit Riksförbunden, däribland Svensk Jazz, själva fördelat pengarna, men i år har det i stället skett centralt.

Gunno Sandahl på Svensk Jazz har i ett uttalande konstaterat att det är stor risk för att de föreningar som blev utan bidrag inte kommer att överleva.

"Vår uppmaning till Kulturrådet är därför att tänka om, ändra sitt beslut och öka anslagen i stället för att skära ned dem", skriver de båda skivbolagen.