Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sarah Jessica Parker är tillbaka i tv-rutan igen, den här gången med HBO-serien "Divorce". Arkivbild.

Skilsmässa med Sarah Jessica Parker

Sarah Jessica Parker från "Sex and the city" spelar huvudrollen i HBO-serien "Divorce", som med lika delar vardagsrealism och humor skildrar ett äktenskaps sammanbrott.

Långt, men inte jättelångt ifrån glamouren och romantiken i "Sex and the city", finner vi Sarah Jessica Parkers rollfigur Frances i tv-serien "Divorce". Det är den 51-åriga skådespelerskans första stora tv-projekt sedan hon 2004 lämnade den moderiktiga sexkolumnisten Carrie Bradshaw bakom sig. Handlingen har flyttats från Manhattan ut till en stilla New York-förort. Och istället för dejting och älskog rör det en äktenskapskris.

- Men jag har aldrig tänkt på den här tv-serien som en fortsättning på "Sex and the city" eller Carrie Bradshaw, säger Sarah Jessica Parker när TT träffar henne i Los Angeles.

- Frances var så mycket sin egen person från första början, då jag läste manuset. Hon var distinkt, inte bara i jämförelse med Carrie, utan med alla andra rollfigurer som jag har spelat.

Äldre släkting

Att inte se "Divorce" som en äldre kronologisk släkting till "Sex and the city" är dock svårt eftersom Parker här porträtterar monotonin efter det yngre vuxenlivets frihet, och vardagens kvävande effekt på ett äktenskaps initiala glöd. Frances och hennes man Robert – som spelas av Thomas Haden Church (från "Sideways") – har varit gifta i 17 år och har två barn.

Och just barnen kom att bli en centralpunkt i gestaltandet av de många sidor som ett skilsmässoförlopp har för en familj. Det säger Thomas Haden Church:

- Under inspelningsprocessen blev jag väldigt observant på hur det är för människor att skiljas då barn finns med i bilden. Medan våra rollfigurers relation spricker, fungerar barnen som ett kitt. Och vi försöker då att upprätthålla en fasad för dem, vilket bara är ett av många exempel på de uppvisningar som familjemedlemmar gör för varandra vid sådana här uppbrott.

Tacksamt humoristiskt

För att vara en komediserie kan "Divorce" tyckas ha ett svårhanterligt tema. Men inte enligt Sarah Jessica Parker, som menar att skilsmässor är en tacksam humoristisk inspirationskälla.

- Vissa saker är förkrossande, andra enormt komiska. Det är människor som gör dåliga val, och lyssnar till dåliga råd. Människor som parasiterar på andras olycka. Vänskaper som byter skepnad. Och folk som beter sig på sätt som är hemska och överraskande även för dem själva.

Sarah Jessica Parker är även en av de exekutiva producenterna för "Divorce", och har tagit med sig förhållningssättet till en väl genomtänkt garderob från sina Carrie Bradshaw-dagar.

- Jag skulle nog snarare kalla det kostymdesign än mode i det här fallet. Jag hade väldigt starka åsikter om Frances kläder, och då i relation till den hon är, snarare än till trender, säger Sarah Jessica Parker och beskriver Frances som "ett barn av 70-talet", vilket avspeglas i både det hon har på sig och på andra håll i serien.

- Till exempel i musiken, från låtar med ett Jethro Tull-sound, till flöjtkompositioner. Det var en svår balansgång att låta kläderna förmedla den tiden, utan att serien utspelas då.

"Divorce" börjar sändas på HBO Nordic den 10 oktober.