Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Gustaf Skarsgård. Arkivbild.

Skarsgård och Varela möts på vita duken

Utanför duken har de varit bästa vänner i 25 år. Nu får Gustaf Skarsgård och Matias Varela äntligen jobba ihop på film – nästa år spelar de mot varandra i "438 dagar".

De har längtat efter att få jobba ihop, de har letat efter passande projekt. Plötsligt damp "438 dagar" ned – berättelsen om hur de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fängslades i Etiopien och släpptes först efter just 438 dagar. Schibbye och Persson skildrade sedan sina upplevelser i en uppmärksammad bok, som kom 2013.

Nu ska journalisterna spelas av Skarsgård (Shibbye) och Varela (Persson). De båda skådespelarna lärde känna varandra i skolan, gick teaterlinjen tillsammans och har varit med en i gemensam teateruppsättning 2006. De var också båda med i SVT-serien "Ettor och nollor" – men det här blir första gången de gör film ihop.

- De ville ha oss tillsammans. Det ska bli jättekul att jobba med Matias, säger Gustaf Skarsgård till TT på telefon från Kalifornien.

Filmens manus är skrivet av Peter Birro och för regin står Jesper Ganslandt.

- Jag tycker Jesper är en fantastisk regissör. Jag har velat jobba med honom ända sedan han kom med "Farväl Falkenberg". Jag tror att den här berättelsen, Peter Birros manus och Jespers regi, kommer att bli en väldigt bra kombination, säger Skarsgård och tillägger att berättelsen är både viktig och spännande.

Filmen kan på grund av oroligheterna i Etiopien inte spelas in där, i stället sker merparten av inspelningen i Sydafrika.

- Vi börjar i norra delen av landet, när vi ska filma ökensekvenserna när Johan och Martin kommer in i landet. Sedan blir det lite jobb i Sverige, när filmen skildrar hur de kommer hem, säger Skarsgård.

"438 dagar" får premiär hösten 2019. Gustaf Skarsgård kommer närmast att kunna ses när HBO-serien "Westworld" kommer tillbaka den 22 april.