Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Skarsgård försvarar von Trier-film

Stellan Skarsgård försvarar regissören Lars von Triers bruk av ordet "neger" i den kommande filmen "Nymphomaniac". - Ett samhälle där man inte kan använda de orden är ett samhälle med dåligt samvete, säger Skarsgård, som spelar en av filmens huvudroller.

Danske regissören Lars von Triers kommande film "Nymphomaniac" handlar om en nymfoman (Charlotte Gainsbourg), som i tillbakablickar berättar om sitt liv för en äldre man (Stellan Skarsgård) som vårdar henne i sitt hem efter en misshandel.

I veckan visades filmen för pressen i Köpenhamn.

Omdebatterat

Flera delar i filmen väntas väcka debatt, bland annat Charlotte Gainsbourgs egen favoritscen.

I den passerar hennes karaktär Joe en grupp svarta män på gatan. Åsynen får henne att vilja ha sex där "verbal kommunikation inte är möjlig". Hon tar kontakt med männen genom en tolk, spelad av Shanti Roney, och bestämmer träff med två av dem.

Avsnittet, som har rubriken "Dangerous men", är det enda med icke-vita skådespelare.

- Jag hade så roligt när jag läste den, och jag hade så roligt när vi spelade in den, säger Charlotte Gainsbourg om scenen vid ett rundabordssamtal med journalister efter visningen.

Afrikanskt språk

När Joe ska ha sex med männen uppstår ett farsartat bråk mellan dem. På ett afrikanskt språk som inte textas står de nakna med erigerade penisar och diskuterar vem som ska få komma in i vilken kroppsöppning.

I samtalet mellan Skarsgårds och Gainsbourgs karaktärer omnämns männen i scenen som "negrerna".

- Lars (von Trier) har alltid försökt säga saker som inte är tillåtet att säga, säger Stellan Skarsgård på presskonferensen.

Puritaniskt

Han säger vidare att en folkgrupp i en svår sociala situation inte får det bättre bara för att begrepp som "nigger" och "neger" byts ut.

- Ett samhälle där man inte kan använda de orden är ett samhälle med dåligt samvete som vill dölja sanningen.

Stellan Skarsgård är osäker på hur "Nymphomaniac" kommer att tas emot i Sverige, men han tycker att det svenska samhället blivit mer puritanskt.

- Det är på ett märkligt sätt kopplat till den feministiska rörelsen. Sexualitet har nu blivit ett problem. Inom de mest extrema delarna av feminismen är varje sexuell akt mer eller mindre ansedd som en våldtäkt, säger han.

"Nymphomaniac" får svensk biopremiär den 31 januari. Lars von Trier har valt att inte göra några intervjuer i samband med filmens lansering.